perjantai syyskuu 20. 2024

Torstaina Taiteiden yössä yli sata musiikkitapahtumaa

La Fura dels Bausin teos Human Net nähdään Taiteiden yössä Senaatintorilla. © Miriam Alè

Torstaina 23.8. Taiteiden yö tuo Helsinkiin aiempien vuosien tapaan valtavan kattauksen eri taiteenlajien esityksiä iltapäivästä aina yön tunneille saakka. Musiikki on mukana tavalla tai toisella 127 tapahtumassa.

Taiteiden yön huipentava esitys on tänä vuonna katalonialaisen La Fura dels Baus taidekollektiivin akrobatiakoreografia Human Net, jonka ihmisverkko rakentuu ilmaan Senaatintorille yön hämärryttyä. Jan Anderzénin teokseen säveltämän musiikin esittää NYKY Ensemble. Toisenlainen poikkeuksellinen elämys on tarjolla Helsingin kaupungin taidemuseo HAM:ssa, jossa virtuaalikypärien ääni ja kuva heittävät jokaisen kävijän vuorollaan Helsingin kaupunginorkesterin konsertin eturiviin kuuntelemaan, kun Esa-Pekka Salonen johtaa Sibeliuksen viidettä sinfoniaa.

Monipuolisessa tarjonnassa on myös muun muassa vaskimusiikkia Tokoinrannassa, 88-vuotiaan saksofonilegendan Kalle Kaartisen soittoa Kalliolan setlementtitalolla, jazzia Pitkänsillan kupeessa, rumpuryhmä ja argentiinalaista tangoa Rautatieasemalla, soulia ja laulaja-lauluntekijöitä ravintoloissa sekä elektronista musiikkia Hakaniemen metron sisäänkäynnillä ja Käpylän lippakioskilla. Useat tapahtumat yhdistävät musiikkia myös muihin taiteisiin, kuten tanssiin, teatteriin, installaatioihin tai performansseihin. Esimerkiksi elektroakustinen puhallinyhtye Tölöläb soittaa osana kuvataiteen kanssa risteävää Metateos-sarjaa Galleria Oksasenkatu 11:ssa, ja Julia Korkman ja Claes Andersson ovat järjestäneet laulu-pianoduonsa oheen keskustelua musiikin parantavasta voimasta G18:aan Yrjönkadulle.

Klassista voi kuulla Helsingin konservatoriolla ja Kansallisoopperassa, orkesterimusiikkia Helsingin NMKY:llä, kamarimusiikkia Suomenlinnan kirkossa sekä urkuteoksia Kallion kirkon Urkumaratonissa. Jousiorkesteri Collegium Musicum Lohja soittaa Saksalaisella koululla, ja Janne Valkeajoki esittää nykymusiikkia harmonikalle Musiikkitalolla. Sopraano Päivi Pylvänäinen konsertoi Oulunkylän kirkossa. Kuoroesiintymisiä on tarjolla muun muassa Tuomiokirkossa ja Paavalin kirkossa.

Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. Taiteiden yö on osa Helsingin Juhlaviikkoja. Koko ohjelma on katsottavissa täällä.

Tuoreimmat uutiset