perjantai syyskuu 20. 2024

Nils Henrik Asheim sai Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon

Ruotsalainen laulaja-lauluntekijä Sofia Jernberg ojensi palkinnon Nils Henrik Asheimille. © Johannes Jansson

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto myönnettiin eilen Oslossa norjalaissäveltäjä Nils Henrik Asheimille teoksestaan Muohta. Musiikkipalkinto on yksi viidestä Pohjoismaiden neuvoston vuotuisesta palkinnosta ja on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa.

Asheim (s. 1960) on työskennellyt läpi uransa vuoroin säveltäjänä, urkurina, sovittajana ja kuraattorina. Kuorolle ja jousiorkesterille sävelletty Muohta koostuu 18 osiosta, joista kukin tarkastelee yhtä pohjoissaamen kielen lunta kuvaavaa sanaa; myös teoksen nimi tarkoittaa lunta. Sanat ovat peräisin Inger Marie Gaup Eiran väitöskirjasta Muohttaga jávohis giella – The Silent Language of Snow. Palkintolautakunta perusteli voittajateoksen olevan ”mitä suurimmassa määrin nykymusiikkia ja samalla tietoinen paikastaan historiassa. Teoksen keskiöön nousee ihmisen ensimmäinen instrumentti – oma ääni –, kun teos nivoo äänimaailmoihinsa varovasti kieltä. Kuulijat kutsutaan kokemaan aika uudella tavalla, ikään kuin tunnelmien tai mielentilojen sarjana, johon liittyy tiettyä uhkaa ja levottomuutta.”

Suomalaisista musiikkiteoksista palkintoehdokkaina olivat Mikko Joensuun Amen-albumitrilogia sekä Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto Saivo. Ahvenanmaalta oli ehdolla Lars Karlssonin teos Sju sånger till text av Pär Lagerkvist.

 

Tuoreimmat uutiset