perjantai syyskuu 20. 2024

20-vuotias Kymi Sinfonietta juhlii konsertissaan muitakin pyöreitä vuosia

© Tommi Mattila

Sekä Kotkassa että Kouvolassa toimiva Kymi Sinfonietta viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Virallinen juhlakonsertti järjestettiin merkkipäivän tienoilla helmikuussa, mutta orkesterilla on tällä viikolla luvassa vielä jotain uutta nimikkeellä Syntymäpäiväkonsertti

Teemaan on syynsä, sillä orkesterin pyöreiden vuosien ohella konsertissa kuullaan maaliskuussa 70 vuotta täyttäneen Kalevi Ahon toinen viulukonsertto, joka on alkujaan orkesterin tilaus, solistinaan Elina Vähälä. Konsertto levytetään myöhemmin keväällä ja julkaistaan BIS-levymerkillä. 60-vuotispäiviään puolestaan juhlii säveltäjä Erkki-Sven Tüür, jonka teoksen Phantasma Kymi Sinfonietta nyt kantaesittää. Konsertti kuullaan tänään Kotkassa, joka sekin täyttää 140 vuotta; huomenna Kouvolassa, jonka kuntaliitoksista tulee kuluneeksi 10 vuotta; ja perjantaina poikkeuksellisesti Helsingissä, 50-vuotiaassa Temppeliaukion kirkossa. Kapellimestarina toimii orkesterin taiteellinen neuvonantaja Olari Elts. Ahon ja Tüürin teosten lisäksi kuullaan myös Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 1.

Kymi Sinfonietta on sekä tasapuolisen kahdessa kaupungissa toimimisensa että osakeyhtiömuotonsa vuoksi poikkeustapaus suomalaisessa orkesterielämässä. Viime aikoina orkesteri on tehnyt yhteistyötä muiden suomalaisten kaupunginorkesterien sekä myös Pietarin filharmonikkojen kanssa. Pietarin filharmonia saapuu orkesterin vieraaksi kesäkuun alussa. Keväällä luvassa on myös muun muassa Bachin Matteus-passio sekä perinteinen nuorten solistien konsertti. Ensi marraskuussa orkesteri toimii neljännen kansainvälisen Uuno Klami –sävellyskilpailun residenssiorkesterina; kilpailuun lähetettiin ennätykselliset 300 partituuria 37 eri maasta.

Tuoreimmat uutiset