perjantai syyskuu 20. 2024

Sampo Haapamäelle Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto

Sampo Haapamäki neljäsosasävelaskelpianon äärellä. © Mika Ranta

Säveltäjä Sampo Haapamäki on eilen illalla palkittu Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2020 musiikkipalkinnolla. Palkinto tuli Haapamäen konsertosta neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille. Tänä vuonna Islannin järjestämä palkintojenjako lähetettiin etänä Internetissä.

Palkintolautakunta kuvailee voittajateosta näin: ”Teoksessa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla luonnollinen musikaalisuus, vaikuttava käsityötaito ja väsymätön tutkimusmatka klassisen musiikin traditioihin. Konsertto yllättää kuulijansa säkenöivällä sävelkielellään, joka on samaan aikaan sekä täysin uutta että tutunkuuloista. Yksityiskohtien mestarillinen kehittely vangitsee kuulijan mielenkiinnon aina ensimmäisistä tahdeista viimeisiin saakka. Konsertto on Haapamäen pitkäjänteisen tutkimustyön tulos: voidakseen luoda haluamaansa musiikkia säveltäjän piti kehittää sitä varten erityinen instrumentti – uusi neljäsosasävelaskelpiano.” Haapamäki tunnetaan syventymisestään mikrotonaaliseen musiikkiin, ja hän on ollut mukana kehittämässä uusia neljäsosasävelaskelsoittimia.

”Tämä on todella suuri yllätys. Arvostan ehdokaskollegoitani erittäin korkealle”, aloittaa Haapamäki kiitospuheensa, ja listaa pitkät kiitokset konserton ja neljäsosasävelaskelpianon synnyssä auttaneille tahoille, aloittaen pianisti Elisa Järvestä, jolle konsertto on omistettu. Haapamäki korostaa puheessaan myös musiikillisen moninaisuuden ja moniarvoisuuden tärkeyttä.

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto jaetaan joka toinen vuosi elossa olevan säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi esiintyjälle tai esiintyjäryhmälle. Palkinnon suuruus on 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa.

EDIT: 28.10.2020 11:25 – Konserton tilaaja on ollut kamariorkesteri Avanti!, ei Elisa Järvi; konsertto on omistettu sen kantaesittäneelle Järvelle.

Tuoreimmat uutiset