perjantai syyskuu 20. 2024

Etnosoi! levittäytyy pääkaupunkiseudulle

Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri ammentaa itkuvirsiperinteestä. © Juha Olkkonen

Eri kulttuurien kansanmusiikkia esittelevä Etnosoi!-festivaali pärähtää käyntiin tällä viikolla ja jatkuu lähes marraskuun puoleen väliin. Festivaalille alun perin buukatut Sam Lee, Kanae Nozawa ja Lalala Napoli on siirretty matkustusrajoitusten vuoksi vuoden 2021 ohjelmaan; festivaali on myös varautunut virtuaaliseen järjestämiseen tilanteen niin vaatiessa, ja suurin osa konserteista on katsottavissa myös videotallenteina. Lasten Etnosoin työpajat on peruttu. Tarkemmat tiedot ohjelmasta ja striimeistä festivaalin sivulla.

Festivaali käynnistyy pyhäinpäivään sopivalla Emmi Kuittisen Ikuisen ikävän orkesterin levynjulkaisukonsertilla. Yhtyeen musiikki kumpuaa karjalaisesta itkuvirsiperinteestä. Maanantaina 2.11. kuullaan neljän suomenruotsalaisen kansanmuusikon Maria Kalaniemen, Marianne Maansin, Juulia Salosen ja Désirée Saarelan Seaside Sounds from Finland -konsertti, ja tiistaina 3.11. viulisti-laulaja Miritza Lundbergin kokoama yhtye johdattaa romanimusiikin maailmaan. 4.11. Malmitalossa kuullaan Tuuletar-yhtyeestä tunnetun laulaja-beatboxaaja Venla Ilona Blomin tilaustyö Äänirajoilla, 5.11. esiintyy trumpetisti Ilkka Arolan Lähi-Idän musiikista lainaava Sound Tagine -yhtye, ja perjantaina Espoon Sellosalissa kahden konsertin iltaa tähdittävät multi-instrumentalisti Maija Kauhanen sekä monigenreinen Tjango!-yhtye. Lasten Etnosoi! tuo sunnuntaina 8.11. lavalle Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinjan oppilaita ja järjestää virtuaaliohjelmaa la 14. marraskuuta. Virtuaalinen keikka kuullaan 14.11. myös venezuelalais-syyrialaisen Ramithawin triolta.

Pasilan kirjastossa järjestetään oma oheisohjelmansa yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston kanssa: huomenna 29.10. Etnosoin tuottaja Julia Palmu esittelee festivaalin musiikkia ja artisteja, 2.11. kuullaan balkanilaista väriä duo Merve & Chrysalta, ja 7.11. järjestettävässä työpajassa esitellään balkanilaista musiikkiperinnettä.

Tuoreimmat uutiset