perjantai syyskuu 20. 2024

Hallitus leikkasi kehysriihessä kulttuuribudjetista neljäkymmentä miljoonaa

Kuva: Shutterstock

Hallituksen kehysriihessä päätettyjen leikkauksien kohteeksi osui myös kulttuuriala. Valtion kulttuuribudjettia leikataan 17,5 miljoonaa euroa vuonna 2022 ja 23 miljoonaa euroa vuonna 2023. Kyse on pysyvästä, ei väliaikaisesta leikkauksesta. Yksi syistä on Veikkauksen tuottojen raju väheneminen koronaviruspandemian vuoksi.

Valtion budjetti taiteelle ja kulttuurille on noin puoli miljardia euroa, joten leikkaus on lähes kymmenen prosenttia. ”Entäpä jos esimerkiksi koulutus- tai sote-budjeteista leikattaisiin kymmenen prosenttia, tai maataloustukia pienennettäisiin yhtä rankalla kädellä? Siitähän syntyisi melkoinen haloo. Ehkä viranomaisten rajoituksia vuoden ajan noudattanut kulttuuriala on tottunut olemaan kiltisti, mutta kyllähän tässä alkaa jo raivo nousta pintaan”, kommentoi Yleisradiolle aihetta Teatterikeskus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Paavolainen.

”Tämä tulee tilanteeseen, jossa kulttuurialaa pitäisi pikemminkin elvyttää ja auttaa palautumaan seuraavat neljä vuotta, joten tämä on raskas isku”, kulttuuri- ja taidealan edunvalvontajärjestön Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen sanoi puolestaan STT:lle.

Tuoreimmat uutiset