Viikkokatsaus 33/2021: Kapina rajoituksia vastaan, ynnä muita viikon uutisia

Tampereen G Livelab testaa, miltä koronapassi tuntuu. © Anna-Kaisa Noki / Feather on the Move

Kansallisooppera avaa tänään esityskautensa ilman 25 hengen erillisiin ”lohkoihin” jaettua katsomoa. Yleisöä talo ottaa Cavalleria Rusticanan ja Pajatson esityksiin vajaat 300 henkilöä terveysturvallisuustoimista huolen pitäen. Oopperan toiminta on vastoin viranomaisten ohjeita, ja jää nähtäväksi, miten toimintaan suhtaudutaan laintulkinnan osalta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan eilen antanut aluehallintoviranomaisille suosituksen luopua kahden metrin turvaväleistä teatteriesityksissä ja muissa sisätilatapahtumissa. ”Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan”, ohjauskirjeessä lukee. Turvaväleistä ja osallistujamääristä lopulta päättävät alueviranomaiset. Kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) haluaa myös jatkaa koronapassin valmistelua.

Tampereen G Livelab on aloittanut puolestaan kokeilun, jossa ovella kysytään kävijältä koronapassia – joko eri sovelluksia käyttäen tai Omakannasta tulostettuna. Näyttäminen ei voi toistaiseksi lain mukaan olla pakollista. Koronapassikokeilun aikana G Livelabissa aiotaan tehdä asiakaskysely passin vaikutuksista asiakkaiden turvallisuuden tunteeseen ja haluun käydä konserteissa, kertoo Aamulehti.

Ahvenanmaalla järjestetyn Havets röst -laulukilpailun pääpalkinnon (6000 €) on voittanut sopraano Jenni Hietala. Toisen palkinnon (2000 €) sai sopraano Matilda Sterby. 14.8. järjestetyssä finaalissa kilpaili kahdeksan laulajaa.

Laulaja-lauluntekijä Bob Dylania vastaan on nostettu syyte 56 vuoden takaisesta alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tekojen sanotaan tapahtuneen kuuden viikon aikajänteellä vuonna 1965. Syytteen nostanut nainen oli tuohon aikaan 12-vuotias. Dylan on asianajajien välityksellä kieltänyt kaikki syytökset.

BBC:n nuoren säveltäjän palkinnon vuonna 2012 saanut ja Prix Europa -voittaja, säveltäjä Alexander Woolf on tuomittu 20 viikon ehdolliseen vankeuteen ja 40 päivän yhteiskuntapalveluun loukkaavien ja/tai uhkaavien viestien julkaisemisesta. Woolf oli käyttänyt sosiaalisesta mediasta lataamiaan 15 naisen kuvia ja julkaissut niitä pornosivustoille yhdistettynä avoimen seksuaalisiin ja halventaviin sisältöihin.

Viulisti Anne-Sophie Mutter on nimitetty Luzernin festivaaliyhdistyksen hallitukseen (Board of Trustees). Mutterin lähtölaukaus maailman viulutähtien joukkoon alkoi nimenomaan Luzernin festivaalilla 1976 hänen esiintyessään 13-vuotiaana nuorten taiteilijoiden konsertissa. Meneillään olevalta Luzernin festivaalilta kantautui myös uutinen, että kapellimestari Yannick Nézet-Séguin on joutunut perumaan useamman konserttinsa festivaalilla terveyssyistä.

Kapellimestari Riccardo Muti on palkittu Itävallan suurkultamitalilla ”palveluksistaan Itävallan tasavallalle”. Muti, 80, on johtanut Salzburgin musiikkijuhlilla 270 kertaa, toiseksi eniten Herbert von Karajanin jälkeen.

Salzburgin festivaalin toimitusjohtaja Helga Rabl-Stadler luopuu toimestaan. 73-vuotias Rabl-Stadler on toiminut Salzburgin festivaaliorganisaation pyörittäjänä vuodesta 1995. Hänen taustansa on journalismissa, politiikassa ja kaupallisilla aloilla.

Jyväskylässä voi ensi maanantaista alkaen törmätä Soivaan Linkkiin, eli linja-autoon, jossa soi Jyväskylän Sinfonian äänittämä musiikki. Teknisen toteutuksen takana on äänentoistolaitteita valmistava Genelec ja Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluva Neonmedia.

 

Edellinen artikkeliHeinäveden musiikkipäivien ohjelmassa juhlitaan Pohjois-Karjalaa
Seuraava artikkeliMiksi oopperan vessa on vaarallisempi kuin ravintolan?