Viikkokatsaus 17/2022: BBC Promsissa laaja suomalaisedustus, kesän musiikkitapahtumien lipunmyynti sakkaa

Kapellimestari Eva Ollikainen on yksi BBC:n laajan Proms-festivaalin suomalaisvieraista tänä vuonna. © Nikolaj Lund

BBC:n ensi elokuun Proms-festivaaleilla lavalle nousee useita suomalaistaiteilijoita. BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin Sakari Oramon ja päävierailija Dalia Stasevskan sekä BBC:n filharmonikkojen päävierailijan John Storgårdsin lisäksi kapellimestari Eva Ollikainen johtaa BBC:n filharmonikkoja, Klaus Mäkelä johtaa festivaalilla vierailevia Oslon filharmonikkoja ja Santtu-Matias Rouvali lontoolaista Philharmonia-orkesteria. Radion sinfoniaorkesteri vierailee Promseilla ylikapellimestarinsa Nicholas Collonin kanssa, solistinaan Pekka Kuusisto. Suomalaissäveltäjien teoksista kuullaan Kalevi Ahon thereminkonsertto ja Kaija Saariahon Vista (sekä tietenkin Sibeliusta). Kaikki Promsin esiintyjät löydät täältä.

Vappuaattona 30.4. vietetään UNESCO:n kansainvälistä jazzpäivää! Päivän tarkoitus on juhlia konsertein ja muiden tapahtumien voimin jazzmusiikkia sekä sen roolia kulttuurienvälisen vuoropuhelun sekä rauhan viestinviejänä. Kampanjan kotimaisena järjestäjänä toimii Jazzliitto ja sen tämänvuotisina lähettiläinä saksofonisti Timo Lassy ja kontrabasisti Kaisa Mäensivu.

Tulevan kesän uusia elävän musiikin tapahtumia risoo yllättävä vaiva: lipunmyynti takkuaa odottamattomasti, ja useat tapahtumat on jo jouduttu perumaan liian pienen ennakkomyynnin aiheuttamien taloudellisten riskien vuoksi. Kuopio soi -festivaali, Tampereen Piknik, Helsingin Punk It Fest sekä Jyväskylän, Joensuun, Rauman ja Valkeakosken editiot Rock in the City -festivaalista on peruttu. Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa Aamulehti ja Iltalehti, joissa arvellaan ihmisten yhä olevan varuillaan uusien rajoitusten varalta sekä panostavansa uusien tapahtumien sijaan vakiintuneisiin festivaaleihin.

Tampereella järjestetään toukokuussa kansainvälinen kanteleyhtyekilpailu. Kolmessa sarjassa kilpailevat 13–15-vuotiaat, 16–19-vuotiaat sekä aikuiset ammattilaiset. Tuomaristojen puheenjohtajina ovat kanteleensoittajat, musiikin tohtorit Eija Kankaanranta ja Hedi Viisma. Kilpailun järjestää Kanteleliitto osana 45-vuotisjuhlaansa.

Kangasniemen musiikkiviikkojen aikana järjestettävään Kangasniemen laulukilpailuun on valittu kuusitoista kotimaista laulajaa. Tulevan kesän finaalissa on aiemmasta poiketen tuomariston puheenjohtajan Mikko Franckin johtama orkesterisäestys. Kilpailijat on listattu musiikkiviikkojen verkkosivuilla.

Ranskalaisviulisti Régis Pasquier laittaa vuodelta 1736 peräisin olevan Guarneri-viulunsa huutokauppamyyntiin kesäkuussa Pariisissa. Kauppahinnan odotetaan nousevan jopa 10 miljoonaan euroon. 150 soitinta tehnyttä Giuseppe Guarneria pidetään Antonio Stradivarin ohella historian kuuluisimpana viulunrakentajana.

Pori Jazz -festivaali järjestää ensi kesänä vain tytöille suunnatun jazzleirin. Tanskan jazzliiton vuonna 2014 lanseeraaman Jazz Camp for Girls -konseptin tarkoituksena on innostaa 8–12-vuotiaita tyttöjä soittajiksi yhä hyvin miesvoittoisen jazzmusiikin pariin, jossa nainen on yhä useimmiten laulajan roolissa.

674 vuoden ajan vain poikia laulajikseen sallinut brittiläinen Windsorin Pyhän Yrjön kappelin kuoro (Choir of St. Georges Chapel) puolestaan liittyy pitkät poikakuoroperinteensä murtaneiden brittikuorojen joukkoon hyväksyessään kaksi yhdeksänvuotiasta tyttöä laulajistoonsa. Aiheesta uutisoi Classic FM.

Musiikkimuseo Fame avasi 28. huhtikuuta vaihtuvien näyttelyiden tilaansa uuden lastenmusiikkiaiheisen näyttelyn Lauluni, leikkini. Näyttelyn kokoamisessa ovat olleet mukana lastenmusiikin konkarit Satu Sopanen ja Pentti Rasinkangas. Näyttely on suunnattu sekä lapsille että aikuisille.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi 30-vuotiaan, uutisessa nimettömäksi jätetyn rap-artistin tulleen tuomituksi kahden vuoden vankeuteen tyttöystävänsä pahoinpitelystä, törkeästä rauhanloukkauksesta, väkivaltaisesta vastarinnasta ja huumausainerikoksista. Suositulla artistilla on useita miljoonia kuunteluita suoratoistopalveluissa.

Yhdysvaltalainen viuluprofessori Stephen Shipps on tuomittu viideksi vuodeksi vankeuteen alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Michiganin yliopiston jousisoitinosaston johtajana toimineen Shippsin todettiin olleen seksuaalisessa suhteessa ainakin yhdeksään alaikäiseen, jotka olivat hänen oppilaitaan tai lapsenvahtejaan. Hän myös tarjosi uhreilleen alkoholia ja muita päihdyttäviä aineita.

Seitsemän naista syyttää brittiläistä radio-DJ:tä Tim Westwoodia seksuaalisista väärinkäytöksistä vuosien 1992–2010 välillä. BBC:n ja The Guardianin yhteisen selvityksen perusteella naiset ovat raportoineet tapauksista toisistaan tietämättä. Kolme kertoo BBC:n Radio 1:llä merkittävänä hiphop-DJ:nä toimineen Westwoodin käyttäneen hyväksi valta-asemaansa musiikkimaailmassa (”opportunistic and predatory behaviour”) heidän ollessaan iältään 17–19-vuotiaita. Neljä muuta sanoo Westwoodin kourineen heitä musiikkitapahtumissa.

Lontoolainen arkkitehtitoimisto AL_A on valittu Belgradin tulevan konserttitalon suunnittelijoiksi. 20 000 neliömetrin rakennuksen pääsaliin mahtuu 1600 kuulijaa ja 400 muusikkoa, minkä lisäksi taloon tulee pienempiä saleja ja harjoitustiloja. Talon arvioidaan valmistuvan vuonna 2028 ja sen hinta-arvio on 109 miljoonaa euroa.

Palkittuja: BBC Music Magazine on jakanut vuoden 2022 klassisten levyjen palkintonsa. Toisin kuin ääniteteollisuudessa yleensä, kaikki palkitut ovat yleisön äänestämiä. Vuoden äänitteen palkinnon saa pianisti Igor Levitin On DSCH, jolla hän tulkitsee Dmitri Šostakovitšin ja Ronald Stevensonin pianomusiikkia. Tenori Freddie De Tommaso voitti Vuoden tulokas -palkinnon Passione-levytyksellään, ja vuoden persoona -palkinnon saa puolestaan tenori Nicky Spence. Sopraano Kateřina Kněžíková voitti parhaan laululevyn palkinnon, ja parhaan orkesterilevytyksen palkinnon sai Henri Dutilleux -levystään Sinfonia of London ja kapellimestari John Wilson. Sitkovetsky-trion Ravel- ja Saint-Saëns -levytys sai parhaan kamarilevyn palkinnon, ja konserttopalkinto meni viulisti Patricia Kopatchinskajalle, sellisti Sol Gabettalle ja Camerata Bernille. Parhaan oopperalevytyksen palkinnon sai Metropolitan-oopperan levytys Philip Glassin Akhnatenista.

Sveitsiläinen säveltäjä ja oboisti Heinz Holliger, 82, on palkittu Mainzin tieteen ja kirjallisuuden akatemian Robert Schumann -palkinnolla. Joka toinen vuosi jaettava 15 000 euron palkinto myönnettiin Holligerille hänen taiteellisesta elämäntyöstään.

Leipzigin kaupungin Bach-mitali on tänä vuonna myönnetty pianisti András Schiffille. Unkarilaissyntyinen, Isossa-Britanniassa asuva Schiff, 68, tunnetaan ahkerana Bach-tulkitsijana niin konserteissa kuin levyillä. Mitali myönnetään Schiffille Leipzigin Bach-festivaalilla kesäkuussa.

Ruotsalaisen Stim-säätiön maailmanmusiikin palkinto on tänä vuonna myönnetty Ebo Krdumille. Sudanilaislähtöinen, Ruotsiin Darfurin sisällissotaa vuonna 2003 paennut Krdum on laulajana, kitaristina ja säveltäjänä pääosin itseoppinut, ja yhdistää Sahelin alueen perinteisiin muun muassa bluesia ja ruotsalaista kansanmusiikkia. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 Ruotsin kruunua.

Nimitys- ja eroamisuutisia: Pori Sinfonietta jatkaa ylikapellimestarinsa Tibor Bogányin sopimusta kahdella vuodella, kevätkauden 2024 loppuun. Bogányi on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2018. Hän on aiemmin ollut mm. Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari, Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja ja Unkarin Pécsissä toimivan Pannon-filharmonikkojen ylikapellimestari.

Kapellimestari Pavel Kogan on eronnut Moskovan valtiollisen sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävistä ja lähtenyt Venäjältä. Kogan, 69, on kertonut, ettei ole halunnut enää jatkaa työssään Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kogan oli toiminut pestissä vuodesta 1989 sekä sen ohella on johtanut laajasti niin ikään merkittäviä länsimaisia orkestereita, myös Helsingin kaupunginorkesteria.

Portugalilaiskapellimestari Nuno Coelho on nimitetty Espanjan Oviedossa toimivan Asturiasin sinfoniaorkesterin (Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias) tulevaksi ylikapellimestarikseen. Coelho, 33, on tällä hetkellä lissabonilaisen Gulbenkian-orkesterin päävierailija. Hän voitti Cadaquésin kapellimestarikilpailun vuonna 2017 ja oli Los Angelesin filharmonikkojen stipendiaattina 2018–19.

Viulisti Elisa Citterio on jättänyt tehtävänsä torontolaisen Tafelmusik-barokkiorkesterin taiteellisena johtajana kesken kauden. Italialainen Citterio tarttui tehtävään vuonna 2017, toimien orkesterin perustajan Jeanne Lamonin seuraajana. Orkesteri ei ole halunnut kommentoida Citterion eroa, mutta ovat nimittäneet komitean kauden 2022–23 viimeistelyä varten ja aloittaneet uuden taiteellisen johtajan haun. Aiheesta kirjoitti Ludwig Van.

Kuolleita: Elektronimuusikko ja -säveltäjä Klaus Schulze on kuollut 26. huhtikuuta 74 vuoden iässä pitkän sairauden jälkeen. (Länsi-)Berliinissä syntynyt Schulze aloitti uransa kitaristina ja rumpalina, ollen jo tuolloin kiinnostunut etsimään soittimistaan kokeellisia sointeja. Schulze oli hetken aikaa elektronisen musiikin pioneeriyhtyeisiin kuuluneen Tangerine Dreamin sekä krautrock-yhtye Ash Ra Tempelin jäsen, mutta keskittyi vuodesta 1971 eteenpäin soolouraansa syntetisaattorein tehdyllä musiikilla. Schulzen yli 40 albumin tuotanto on vaikuttanut niin ambientin kuin teknonkin kehitykseen.

Turkulainen säveltäjä, pianisti, runoilija ja taidemaalari Matti Rag Paananen on kuollut sunnuntaina 24. huhtikuuta 82 vuoden iässä. Hänen sävellyksiinsä kuuluvat muun muassa seitsemän sinfoniaa, oratorioita sekä musiikkia elokuviin. Paananen sai Turun kaupungin taiteilijapalkinnon vuonna 1985.

Edellinen artikkeliSebastian Fagerlundista Turun filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjä
Seuraava artikkeliTasa-arvon ideaalit ja todellisuus