Viikkokatsaus 15/2022: Oramon ja BBC:n taival jatkuu, Mari Palo Oulun musiikkijuhlien johtoon

Sakari Oramo © Benjamin Ealovega

Kapellimestari Sakari Oramon sopimusta BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina on pidennetty vuoteen 2026 saakka. Oramo aloitti orkesterin ylikapellimestarina vuonna 2013, ja hänen sopimustaan on aiemminkin jatkettu jo useampaan otteeseen. Oramo, 56, toimii tällä hetkellä myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina. Hän jätti Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen johtajuuden syksyllä 2021.

Sopraano Mari Palo nousee Oulun musiikkijuhlien taiteelliseen johtajakaksikkoon saksofonisti Jukka Perkon aisapariksi. Palo täyttää viulisti Elina Vähälältä tyhjäksi jääneen vakanssin tämän siirryttyä Naantalin musiikkijuhlien johtoon. Palo (s. 1975) on esiintynyt oopperasolistina mm. Leipzigin oopperassa, Norjan oopperassa, Kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla, sekä useiden suomalaisten orkesterien laulusolistina. Hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2019.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Iiris Lehtonen. Hän siirtyy tehtävään Vantaan kaupungin asukaspalvelujohtajan paikalta toimittuaan useiden vuosien ajan eri tehtävissä Vantaan kaupungilla. Musiikkitiede pääaineenaan maisteriksi valmistunut Lehtonen on aiemmin työskennellyt myös Vantaan viihdeorkesterin intendenttinä sekä levy-yhtiö Ondinen myyntipäällikkönä.

Sveitsissä toimiva Sergei Rahmaninov -säätiö on katkaissut yhteytensä Venäjän valtiollisiin ja julkisiin toimijoihin reaktiona Ukrainan sotaan. Säätiö kertoo, ettei enää tee myöskään yhteistyötä Venäjän nykyhallinnon toimet hyväksyvien taiteilijoiden kanssa. Rahmaninov itse aikanaan pakeni kommunistihallintoa Venäjältä länteen.

Laulajat Kaija Koo, Vesala, Ellinoora ja Jenni Vartiainen ovat kertoneet luopuvansa tulevan kiertueensa Mestarit areenalla -nimestä sen aiheutettua pahennusta alun perin samannimisen kiertuen tehneissä Hectorissa ja Pepe Willbergissä, joita ei oltu lainkaan tiedotettu nimen uusiokäytöstä. Kaikki kuusi kävivät keskusteluja, joiden lopputuloksena Mestarit areenalla -nimi tiputettiin. ”Ei ole hyvien tapojen mukaista käydä kauppaa nimellä ilman [alkuperäisten Mestarien] osallisuutta. Samalla haluamme yhteisesti todeta, että mestarillisuus ei katso ikää tai sukupuolta”, tiedoksiannossa kerrottiin.

Palkittuja: Viulistien, huilistien ja klarinetistien kansainvälisessä Carl Nielsen -kilpailussa Tanskan Odensessa on pääpalkinnot tänä vuonna myönnetty huilisti Alberto Navarralle (24), klarinetisti Oleg Shebata Draganille (27) sekä kahdelle viulistille, Hans Christian Aavikille (23) ja Bohdan Lutsille (17). Kaikki voittajat palkittiin 12 000 euron rahapalkinnolla sekä mahdollisuudella levyttää Odensen sinfoniaorkesterin solistina.

Berliinistä käsin toimiva Leonkoro-kvartetti on voittanut vuoden 2022 Wigmore Hallin kansainvälisen jousikvartettikilpailun. Vuonna 2019 perustettu kvartetti voitti myös viisi lisäpalkintoa parhaista yksittäisten teosten ja tyylikausien tulkinnoista. Toisen sijan sai saksalais-itävaltalainen Adelphi-kvartetti ja kolmannen australialainen Affinity-kvartetti.

Ranskalaispianisti Lorenzo Soulès (s. 1992) on voittanut pääpalkinnon sekä yleisöpalkinnon ranskalaisessa Orléansin pianokilpailussa. Toisen sijan sai japanilainen Chisato Taniguchi ja kolmannen eteläkorealainen Chi Ho Han. Soulès on aiemmin ollut voittoisa mm. Geneven kansainvälisessä pianokilpailussa vuonna 2012.

Brasilialaislaulaja Gilberto Gil, 79, on nimetty Brasilian kirjallisuuden akatemian (Academia Brasileira de Letras) ”kuolemattomien” joukkoon. Brasilialaisen musiikin suurnimi Gil on laulanut lähes 60 albumilla ja voittanut kaksi Grammy-palkintoa. Hän oli jo aiemmin yksi akatemian 40 jäsenestä, ja toiminut Brasilian kulttuuriministerinä 2003–08.

Ruotsalaiskapellimestari Herbert Blomstedtille, 94, on myönnetty saksalainen Rheingau-musiikkipalkinto hänen taiteellisesta elämäntyöstään. 10 000 euron palkinto lahjoitetaan Blomstedtille elokuussa konserttinsa yhteydessä.

Kontratenori Alexander Chance voitti kansainvälisen Händel-laulukilpailun Lontoossa. 5000 punnan pääpalkinnon lisäksi hänet valittiin myös yleisön suosikiksi. Chance (s. 1992) on ensimmäinen kontratenori, joka on voittanut vuodesta 2002 järjestetyn kilpailun.

Lisää nimitys- ja eroamisuutisia: Säveltäjä ja kapellimestari George E. Lewis on nimitetty newyorkilaisen International Contemporary Ensemblen (ICE) uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hän seuraa tehtävässä lyömäsoittaja Ross Karreaaloittaen toimessaan ensi kuun alusta. Lewis, 69, toimii professorina Columbian yliopistossa ja on tehnyt yhteistyötä ICE:n kanssa useita vuosia. Hänet tunnetaan ennen kaikkea afroamerikkalaisen avantgarden puolestapuhujana.

Wienin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Andrés Orozoco-Estrada on kertonut eroavansa tehtävästään, oltuaan tehtävässä vasta vuodesta 2020. Kolumbialainen, Wienissä asuva Orozoco-Estrada, 44, teki eropäätöksensä sen jälkeen, kun orkesterin muusikot äänestivät olla pidentämättä hänen johtajakauttaan kautta 2024–25 pidemmälle.

Melbournen kamariorkesteri on nimittänyt uudeksi taiteelliseksi johtajakseen viulisti australialaisen viulistin Sophie Rowellin. Hän ottaa tehtävät hoitaakseen William Hennessyltä ja Jeffrey Crelliniltä vuoden 2023 alusta.

Belgialaissäveltäjä Philippe Boesmans on kuollut 10. huhtikuuta 85 vuoden iässä. Hänet tunnettiin ennen kaikkea oopperasäveltäjänä, ja hänen oopperoitaan on esitetty mm. Aix-en-Provencen festivaalilla ja Brysselin La Monnaiessa.

Edellinen artikkeliPaljastusvideon väite: Gergijev kahminut nuorten muusikkojen säätiöomaisuutta
Seuraava artikkeliUMO:n kirjavahko Silent Music sisälsi niin sanatonta laulua kuin muotorakenteiden tutkintaa