torstai toukokuu 30. 2024

Syyskuun uutiskatsaus: Camilla Nylundille eurooppalainen kulttuuripalkinto, John Williams kunniaritariksi

Palkintoja:

Oopperalaulaja, sopraano Camilla Nylund sai viime lauantaina 24. syyskuuta Sveitsin Zürichissa jaetun Eurooppalaisen kulttuuripalkinnon musiikista. Asiasta tiedotti Euroopan kulttuurifoorumi Facebook-sivullaanPalkinnon luovutti Berliinin valtionoopperan johtaja Matthias Schultz. Raati kuvaili monipuolisesti oopperataloissa työskennellyttä Nylundia yhdeksi kansainvälisessti kysytyimmäksi laulajaksi sekä Wagner- ja Strauss-asiantuntijaksi. Nylund on saanut Wienin valtionoopperan kamarilaulajattaren arvonimen vuonna 2019. Hänet on aiemmin palkittu Suomessa musiikin valtionpalkinnolla vuonna 2019 ja Pro Finlandia -mitalilla 2013. 

Lapin kamariorkesterin levytys on päässyt kolmen parhaan joukkoon Gramophone-palkintoehdokkaiden nykymusiikin kategoriassa. © Harri Tarvainen

Lapin kamariorkesterin tuorein levytys Schnee on nimetty ehdolle arvostetun Gramophone-palkinnon saajaksi ja päässyt kategoriassaan kolmen parhaan joukkoon. Levytys sisältää säveltäjä Hans Abrahamsensin teoksen Schnee, 10 kaanonia yhdeksälle soittajalle ja se on äänitetty 2020 Korundi-salissa. Levyn on julkaissut Dacapo. Lapin kamariorkesterin muusikoita johtaa taiteellinen johtaja John Storgårds. Levytys on kisassa ehdolla nykymusiikin kategoriassa.

”Hienoa on. Tuli itse palkinto tai ei, niin pidän jo tätä finalistipaikkaa hienona, viimeisimpänä Lapin kamariorkesterin kansainvälisenä levymenestyksenä. Omat kiitokseni kuuluvat ennen kaikkea niille yhdeksälle soittajalle, jotka tekivät tämän fantastisen Hans Abrahamsenin hyvin vaativan teoksen kanssa suurenmoisen työn, sekä loistavalle tuottajalle ja äänittäjälle Preben Iwanille”, Storgårds iloitsee ja kertoo olevansa iloinen myös toisesta ehdolla olevasta levystään.

Lapin kamariorkesterin levytyksen lisäksi hän on ehdolla myös konserttokategoriassa johtamansa Tukholman Filharmonikkojen ja viulisti Johan Dalenen levytyksellä Sibeliuksen ja Nielsenin teoksista BIS-levy-yhtiölle. 72 parhaaksi valikoitua levytystä ympäri maailmaa tavoittelee Gramophone-palkintoa eri kategorioissa kuten kamarimusiikissa, oopperassa ja nykymusiikissa. Gramophone-palkinnon voittajat julkistetaan 4. lokakuuta.

Säveltäjä John Williams on saanut kunniaritarin arvonimen. Williams kuuluu viimeisiin kunniaritareihin, jotka edesmennyt kuningatar Elizabeth II hyväksyi. Williams, 91, sai tunnustusta panoksestaan ​​elokuvamusiikin parissa. Williamsia pidetään yhtenä maailman suurimmista elokuvasäveltäjistä, ja hän on voittanut pitkän uransa aikana lukuisia palkintoja, mukaan lukien viisi Oscaria, 33 Grammy-palkintoa sekä muita arvostettuja palkintoja. Yhdistyneen kuningaskunnan kunniaritarien ritarikunnan jäseneksi voidaan valita henkilö, joka on erityisen ansioitunut taiteen, kirjallisuuden, musiikin, tieteen, politiikan, teollisuuden tai uskonnon alalla.  Asiasta uutistoi BBC:n Classical Music News.

Cleveland Orchestralle on lahjoitettu Mahlerin 2. sinfonian täydellinen alkuperäinen käsikirjoitus. Teoksen lahjoitti yksi sen luottamushenkilöistä, itävaltalainen mediajohtaja Herber G. Kloiber, joka osti sen nimettömänä vuonna 2016 Sotheby’sin huutokaupassa edellisen omistajan, Gilbert Kaplanin kuoleman jälkeen. Kloiber on nyt päättänyt tehdä orkesterista historiallisen asiakirjan pysyvän kodin, joka säilyttää käsikirjoituksen yhteistyössä Clevelandin taidemuseon kanssa. Mahlerin itse 1894 kirjoittama partituuri on ainoa olemassa oleva täydellinen nimikirjoituskäsikirjoitus koko sinfoniasta, ja se sisältää säveltäjän muunnelmia ja huomautuksia. Asiasta uutisoi Gramophone

Brittitenori Laurence Kilsby voitti kansainvälisen ja arvostetun WigmoreHall/Bollinger -laulukilpailun 7. syyskuuta.  Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa oli mukana 24 merkittävää kansainvälistä uraa aloittavaa laulajaa eri puolilta maailmaa. Toiselle sijalle ylsi Arvid Fagerfjäll ja kolmannen palkinnon sai John Matthew Myers.

Suomen Naiskuoroliiton sävellyskilpailussa palkittiin seitsemän kantaesitystä. Uutta suomalaista diskanttikuoromusiikkia esitelleessä päätöskonsertissa lauantaina 10.9. kantaesitettiin 10 teosta.  Ensimmäisen palkinnon 2500 € sai Niels Burgmann Emily Dickinsonin tekstiin säveltämällään teoksella We grow accustomed to the Dark. Jaetulla toisella sijalla (1 700 €) olivat Finn Shields: Juurien täyttämä polku ja Mervi Kurki: To Be Free. Kolmannen palkinnon (1100 €) sai Teemu Tommola teoksellaan Kirjeitä Franzilta.

Nimitysuutisia:


Säveltäjä Thea Musgrave CBE on valittu Royal Philharmonic Societyn kunniajäseneksi tunnustuksena erinomaisesta palvelustaan ​​musiikin parissa. Säveltäjälle luovutettiin RPS-kunniajäsenyys kotonaan New Yorkissa.

Rotterdamin filharmonia on nimennyt 22-vuotiaan Tarmo Peltokosken seuraavaksi päävierailijakseen. Peltokosken pesti alkaa konserttikauden 2023-24 alusta. Hän debytoi orkesterin kanssa toukokuussa Valeri Gergijevin tilalla. Gergijev oli Rotterdamin ylikapellimestari vuoteen 2008 saakka. Nykyisin ylikapellimestarina on 32-vuotias israelilainen Lahav Shani.

Barbara Hannigan jatkaa Göteborgin sinfonian päävierailijakapellimestarina. Kanadalainen kapellimestari ja sopraano jatkaa työskentelyään orkesterin kanssa vuoteen 2025 saakka.

Laura Päiviö-Häkämies on valittu Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtajan sijaiseksi. Toimitusjohtaja Liisa Ketomäki jää perhevapaalle lokakuun lopussa. Päiviö-Häkämies toimii kulttuurituotannon yliopettajana Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Aiemmin hän on työskennellyt mm. sivistysjohtajana Mynämäessä ja kulttuurijohtajana Kotkassa. Ketomäen sijaisen julkistuksen yhteydessä Turun musiikkijuhlat julkisti myös ensi vuoden ohjelmistoaan: Luvassa on muun muassa vuoden 2022 Turun sellokilpailun voittajan Tatu Kauppinen ja Tampereen pianokilpailun 2021 voittajan David Munk-Nielsenin yhteiskonsertti. 

Mika Nevalainen on valittu Savonlinnan Oopperajuhlien kaupalliseksi johtajaksi. Hän aloittaa työssään vuoden 2023 alussa. Nevalainen on työskennellyt neljä vuotta Tampere-talon liiketoimintajohtajana. Oopperajuhlien taiteellinen johtaja on Ville Matvejeff ja talousjohtaja Tarja Halonen. Oopperajuhlat tiedotti aiemmin kymmenen vuotta oopperajuhlien festivaalijohtajana työskennelleen Jan Strandholmin jättävän festivaalin, ja kokonaisvastuun siirtyvän Matvejeffille.

Kaustisen kamarimusiikkiviikon uusi taiteellinen johtaja on alttoviulisti Tiila Kangas. © Susanna Salokannel

Kokkolasta kotoisin oleva alttoviulisti Tiila Kangas on Kaustisen Kamarimusiikkiviikon uusi taiteellinen johtaja. Kangas soittaa päätyönään Helsingin kaupunginorkesterissa. Tempera-kvartetin jäsenenä hän on konsertoinut laajalti Suomessa ja ulkomailla. Kangas soittaa myös barokkialttoviulua mm. Helsingin Barokkiorkesterin riveissä. Hän toimi ahvenanmaalaisen Katrina Kammarmusik -kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2004–2014 sekä yhdessä Tempera-kvartetin kanssa Riihimäen Kesäkonserttien taiteellisena johtona vuosina 2004–2007. Kangas on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Lontoon Royal College of Musicissa, Edsbergs musikinstitutissa Ruotsissa sekä Helsingin yliopistossa. Kankaan kokoama ohjelma toteutuu ensimmäisen kerran seuraavalla kamarimusiikkiviikolla, 27.1.–4.2.2023. Viikon ohjelman suunnittelu on jo käynnissä ja se julkistetaan Kaustisen Taiteen päivänä 28.lokakuuta.

Philharmonia Orchestra on julkaissut brittiläis-ugandalaisen artistin, lauluntekijän ja tuottajan Love Ssegan, residenssiartistikseen kaudelle 2022-2023. Ssega on Grammy-palkitun Clean Banditin perustajalauluntekijä ja vokalisti. Vuonna 2020 käynnistetty residenssiohjelma on Philharmonian ja arvostetun ei-klassisesta perinteestä ponnistavann taiteilijan yhteistyö, joka tutkii taiteen muotojen fuusiota sekä musiikin paikkaa digitaalisessa maailmassa. Asiasta uutisoi Gramophone

Kuolleita: 

Pianisti ja kapellimestari Lars Vogt on kuollut syöpään 51-vuotiaana. Hän menehtyi 5. syyskuuta. Hän oli urallaan hyvin omistautunut musiikinteon jakamiseen ja sekä vakiintuneiden että uusien yleisöjen tavoittamiseen.Kuollessaan hän työskenteli Pariisin kamariorkesterin musiikillisena johtajana oli ja toimi myös Royal Northern Sinfonian musiikillisena johtajana. Hänet tunnetaan mm. lukuisista palkituista levytyksistään. 

Venäläinen musiikkitieteilijä, sellisti ja opettaja Lev Ginzburg on kuollut. Hän kuoli Moskovassa 91-vuotiaana. Hän työskenteli yli 40 vuoden ajan Musical Life -lehdessä, jossa hän oli ulkomaisen osaston johtaja ja sitten apulaispäätoimittaja. Venäjän muusikoiden liitto tiedotti kuolemasta tiistaina 27. syyskuuta. 

Italialainen pianisti Paolo Bordoni on kuollut 80-vuotiaana. Asiasta uutisoi Slipped Disc -sivusto

Tuoreimmat uutiset