sunnuntai huhtikuu 14. 2024

Thomas de Mallet Burgess ehdolla Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi

Englantilainen oopperajohtaja ja ohjaaja Thomas de Mallet Burgess on ehdolla Kansallisoopperan uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Mikäli de Mallet Burgess valitaan, pesti alkaa 1.8. 2023. © Emma Suominen

Englantilainen oopperajohtaja ja ohjaaja Thomas de Mallet Burgess (s. 1964) on ehdolla Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi. Suomen kansallisoopperan ja -baletin säätiön hallitus päätti ehdokkuudesta kokouksessaan tänään tiistaina 27. syyskuuta, jolloin ehdokasvalinnasta myös tiedotettiin.

”Thomasista saisimme näkemyksellisen taiteellisen johtajan, joka kehittäisi rohkeasti oopperan tulevaisuutta”, sanoo pääjohtaja Gita Kadambi Kansallisoopperan tiedotteessa.

De Mallet Burgess on toiminut vuodesta 2018 Uuden-Seelannin oopperan pääjohtajana ja taiteellisena johtajana ja on uudistanut kaudellaan talon toimintaa. Hänen kaudellaan Uuden-Seelannin oopperan yleisömäärät ovat kasvaneet ja hän on vaikuttanut merkittävästi laajempien, eri taustoista tulevien yleisöjen saavuttamisessa.

Ennen pestiään Uudessa-Seelannissa De Mallet Burgess on perustanut Lost & Found Opera -ryhmän Australiassa 2012, ja toiminut sen taiteellisena johtajana vuoteen 2018. Vuosina 2008–2011 hän vastasi luovana johtajana Wexfordissa Irlannin ensimmäisen kansallisen oopperatalon taiteellisesta visiosta. Hän on ohjannut oopperatuotantoja Uuden-Seelannin oopperan lisäksi mm. Canadian Opera Companyssa, Lontoon Royal Opera Housessa ja Wexfordin oopperafestivaalilla sekä työskennellyt mm. oopperan saavutettavuuden parissa Royal Opera Housen, Glyndebournen oopperafestivaalin, English Touring Operan ja Walesin kansallisoopperan kanssa.

”Vahvat johtamistaidot sekä erinomaista taiteellista kykyä kehittää oopperaa”

Ehdokasvalinta tehtiin pääjohtaja Kadambin esityksestä. Hallituksen asettama nimitys- ja palkitsemisvaliokunta kannatti tätä yksimielisesti. Hakijoilta edellytettiin oopperataiteen tuntemuksen, taiteellisen näkemyksen ja visiointikyvyn lisäksi hyviä johtamis- ja vuorovaikutustaitoja, kansainvälisiä verkostoja sekä kykyä vaikuttaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Monien hyvien hakijoiden joukosta Thomas täytti kriteerit parhaiten. Hänellä on vahvat johtamistaidot sekä erinomaista taiteellista kykyä kehittää oopperaa ja viedä sitä yhä laajemmille yleisöille. Hänellä on hyvät verkostot ja näyttöjä pitkäjänteisestä ja taloudellisesti kestävästä suunnittelusta. Thomasista saisimme näkemyksellisen taiteellisen johtajan, joka kehittäisi rohkeasti oopperan tulevaisuutta”, Kadambi kommentoi tiedotteessa.

Taiteellinen johtaja vastaa oopperaohjelmiston ja konserttitoiminnan taiteellisesta suunnittelusta, johtaa ja kehittää taiteellista toimintaa sekä ylläpitää ja kehittää taiteellista tasoa. Hänellä on vastuu oopperatuotannon sisällöllisestä ja taiteellisesta linjasta. Hän toimii pääjohtajan alaisuudessa.

Hallitus kuulee Kansallisoopperan henkilöstöryhmiä ja päättää nimittämisestä kokouksessaan tiistaina 11. lokakuuta. Jos Thomas de Mallet Burgess nimitetään, sopimus solmitaan neljäksi vuodeksi 1.8.2023–31.7.2027 ja se sisältää kolmen vuoden lisäoption. Kansallisoopperan nykyisen taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven menestyksekäs, vuonna 2013 käynnistynyt kausi päättyy 31.7.2023. 

Tuoreimmat uutiset