Viikkokatsaus 20/2022: Kaija Saariaho Ranskan kaunotaiteiden akatemian jäseneksi, Antti Auvisesta Teoston puheenjohtaja

Prahan uuden konserttitalon arkkitehtikilpailun voittajaehdotus. © Bjarke Ingels Group

Viikkokatsaus jää tauolle ja palaa heinäkuussa.

Säveltäjä Kaija Saariaho on nimetty Ranskan Académie des Beaux-Artsin (Ranskan kaunotaiteiden akatemian) jäseneksi 18. toukokuuta. Hän perii ulkomaalaisjäsenen II tuolin vuonna 2016 kuolleelta belgialaiselta taidehistorioitsijalta Philippe Roberts-Jonesilta. Valinta toteutettiin akatemian jäsenten äänestyksenä. Aiheesta kirjoitti Diapason.

Säveltäjä Antti Auvinen on nimitetty säveltäjien ja sanoittajien tekijänoikeusjärjestö Teoston jäsenistön kevätkokouksessa Teoston uudeksi puheenjohtajaksi. Auvinen on toiminut Teoston hallituksessa vuodesta 2020 ja on myös Suomen Säveltäjien hallituksen puheenjohtaja. Uudeksi jäseneksi Teoston hallitukseen valittiin laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula. Teosto keräsi vuonna 2021 70,1 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia; summa on 7 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n vuoden 2021 tuoreen vuosikertomuksen mukaan yhdistyksen jäsenorkesterit, joihin kuuluvat muun muassa kaikki Suomen kaupunginorkesterit, järjestivät 1414 live- ja 446 verkkokonserttia, jotka tavoittivat kaikkiaan 2 137 603 kuulijaa. Kantaesityksiä oli 125 kpl ja Suomen ensiesityksiä 102 kpl. Sinfoniakonserttien osuus konserteista oli 42 %. Kamari-, viihde- ja lastenmusiikkia sekä muun tyyppisiä konsertteja oli yhteensä 58 %. Orkesterikonsertteja välitettiin myös hoivalaitoksiin, työpaikoille, kouluihin ja päiväkoteihin. Ulkomailla poikkeusvuoden aikana esiintyivät ainoastaan Helsingin Barokkiorkesteri ja Suomalainen barokkiorkesteri.

Pianorekka liikkuu jälleen Turussa 22.–24. toukokuuta. Turkulaisten ammattipianistien Tuuli Lempan ja Anni Collanin hanke tuo kuorma-auton lavalla pianomusiikkia ihmisten kuultavaksi ulkoilmassa ympäri kaupunkia. Esiintymisten lisäksi rekan lava on myös avoin spontaaneille open stage -esiintymisille. Kiertueaikataulu löytyy täältä.

Sibelius-viulukilpailun välieriin on edennyt 18 viulistia, joiden joukossa suomalainen Kasmir Uusitupa. Muut semifinalistit ovat Diana Adamyan, Karisa Chiu, SongHa Choi, Hawijch Elders, Anna Im, Amia Janicki, Daniel Kogan, Yesong Sophie Lee, Nathan Meltzer, Fumika Mohri, Georgii Moroz, Aoi Saito, Felicitas Schiffner, Dmytro Udovytšenko, Qingzhu Weng, Inmo Yang ja Minami Yoshida. Kilpailun finalistit julkaistaan keskiviikkona 25. toukokuuta.

Euroopan yleisradioliitto EBU on nimennyt kuusi maata, jotka ovat syyllistyneet vilppiin Eurovision laulukilpailun semifinaalin tuomariäänissä. Azerbaidžanin, Georgian, Montenegron, Puolan, Romanian ja San Marinon tuomarien todetaan sopineen keskenään antavansa ääniä toisilleen kilpailun jälkimmäisessä semifinaalissa. EBU ja sen yhteistyötahot havaitsivat epäilyttävyydet hyvissä ajoin, ja EBU määritti kyseisten maiden pisteet uudelleen. Huijausyrityksen selkeyttä voi tarkastella EurovisionWorldin artikkelista. Eurovision laulukilpailun ylivoimainen voittaja oli Ukrainan yhtye Kalush Orchestra kappaleellaan Stefania.

Baijerin kansallisbaletin johtajan tehtävistä tänä keväänä eronneen entisen balettitähden Igor Zelenskyn raportoidaan olevan Venäjän presidentti Vladimir Putinin tyttären Katerina Tihonovan vastasyntyneen lapsen isä. Zelenskyn ja Tihonovan suhde ei ole aiemmin paljastunut julkisuuteen; aiheesta kirjoitti ensimmäisenä kansainvälistä rikollisuutta ja korruptiota tutkiva OCCRP-järjestö.

Prahaan rakennettavan uuden Vltavan filharmonisen konserttitalon suunnittelukilpailun on voittanut tanskalainen arkkitehtitoimisto Bjarke Ingels Group. Uuteen konserttitaloon tulee 1800 katsojan pääsali, 700 istuimen kamarimusiikkisali ja 500 istuimen monikäyttötila. Uusi talo nousee Vltava-joen varteen kahden kilometrin päähän Prahan vanhastakaupungista.

Palkittuja: Sellisti Yo-Yo Ma on saanut vuoden 2022 Birgit Nilsson -palkinnon. Noin kolmen vuoden välein jaettava tunnustus on palkintosummaltaan maailman suurin eli miljoona Yhdysvaltain dollaria. Palkinnon myöntää ruotsalaissopraano Birgit Nilssonin (1918–2005) perustama säätiö. Vuonna 2009 ensimmäisen kerran myönnetyn palkinnon aiemmat voittajat ovat tenori Plácido Domingo, kapellimestari Riccardo Muti, sopraano Nina Stemme sekä Wienin filharmonikot.

Ruotsin levyteollisuuden Grammis-palkinnot on jaettu gaalassa Tukholmassa 19. toukokuuta. Parhaan klassisen musiikin levytyksen palkinto on Göteborgin sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Johannes Gustavssonin levytys Valborg Aulinin, Ida Mobergin ja Elfrida Andréen teoksista. Vuoden säveltäjä -palkinnon jakoivat Agnes Carlsson, Vincent Pontare, Salem Al Fakir, Kerstin Ljungström ja Maria Hazell. Vuoden albumi -palkinto meni Miriam Bryantille ja vuoden artistina palkittiin Benjamin Ingrosso. Voittajista kirjoitti SVT.

Kanadan musiikkielämän merkittävimpiin kunnianosoituksiin kuuluvat Juno-palkinnot on jaettu 15. toukokuuta. Parhaan klassisen musiikin sooloalbumin palkinnon sai mezzosopraano Emily D’Angelo levystään enargeia, parhaan yhtyelevytyksen palkinnon vanhan musiikin yhtye L’Harmonie des Saisonsin Solfeggio, parhaan klassisen sävellyksen palkinnon Keiko Devauxin Arras ja parhaan kamarimusiikin palkinnon viulisti Andrew Wanin ja pianisti Charles-Richard Hamelinin levytys Beethovenin sonaateista.

Brittipianisti Martin James Bartlettille on myönnetty ensimmäinen Serdang-musiikkipalkinto. 50 000 Sveitsin frangin suuruinen palkinto on nimetty Sveitsissä Solothurnin lähellä sijaitsevan Villa Serdang -kulttuurihuvilan mukaan, ja palkinnon kuraattorina toimivat sen perustaja Adrian Flury sekä itävaltalaispianisti Rudolf Buchbinder. Bartlett, 25, on aiemmin palkittu BBC:n Vuoden nuorena muusikkona 2014.

Pianisti Igor Levitille on myönnetty saksalaisen Oldenburgin kaupungin 10 000 euron arvoinen Carl von Ossietzky -palkinto. Venäläissyntyinen, Saksassa asuva Levit on palkintoperusteiden mukaan äänellään muusikkona ja yhteiskunnallisena vaikuttajana tehnyt työtä rasismia ja vainoa vastaan sekä sananvapauden puolesta. Aiheesta kirjoitti NMZ.

Nimitysuutisia: Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen jättää tehtävänsä ja siirtyy Turkuun hallinnoimaan Åbo Akademin omistamia Sibelius-, Ett Hem- ja Casa Haartman -museoita. Aiheesta kirjoitti Etelä-Suomen Sanomat.

Japanin filharmoninen orkesteri on nimittänyt uudeksi taiteelliseksi johtajakseen singaporelaiskapellimestari Kahchun Wongin, 35. Wong on voittanut vuoden 2016 Mahler-kapellimestarikilpailun ja on toiminut Nürnbergin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 2018–2022.

Kuolleita: Kreikkalainen säveltäjä ja elektronisen musiikin artisti Vangelis, syntymänimeltään Evángelos Odysséas Papathanassíou, on kuollut 17. toukokuuta 79 vuoden iässä. Vangelis aloitti uransa rockyhtyeissä, joista hän vaihtoi elektronisen musiikin pariin. Hänet tunnetaan parhaiten elokuvamusiikistaan mm. elokuviin Blade Runner, 1492 – paratiisin valloitus ja Tulivaunut, josta hän voitti parhaan elokuvamusiikin Oscar-palkinnon.

Brittiläinen huilisti William Bennett on kuollut 86 vuoden iässä 11. toukokuuta. Bennett soitti lukuisissa englantilaisissa orkestereissa ja kamariyhtyeissä, esiintyen yli 100 äänitteellä ja kantaesittäen useita huiluteoksia. Hän myös opetti Lontoon Royal Academy of Musicissa sekä Freiburgin musiikkikorkeakoulussa.

Ranskalainen alttoviulisti Jean-Philippe Vasseur on kuollut 76 vuoden iässä. Hänen uransa alkoi Ranskan radion kamariorkesterista, josta hän siirtyi Pariisin oopperan orkesteriin ja myöhemmin keskittyi historiallisiin esityskäytäntöihin. Vasseur kuului myös Champs-Elysées’n orkesterin perustajajäseniin ja opetti vuodesta 1980 alkaen Lyonin konservatoriossa.

Edellinen artikkeliTero Saarinen ja Esa-Pekka Salonen kohtasivat baletissa
Seuraava artikkeliViulukilpailussa tuntui kuin olisi konsertissa