Viikkokatsaus 16/2022: Pianistit Radu Lupu ja Nicholas Angelich kuolleet, Malmön oopperajohtajalle potkut häirintäkohusta

Charles Mingus soittamassa New Yorkissa vuonna 1976. Kuva: Tom Marcello

Kansainvälinen Tšaikovski-kilpailu on erotettu Kansainvälisten musiikkikilpailujen liitosta (WFIMC). Moskovassa neljän vuoden välein pianisteille, sellisteille ja viulisteille järjestettävä kilpailu kuuluu maailman tunnetuimpiin ja seuratuimpiin klassisen musiikin kilpailuihin. Maailmanliitto totesi, että ottaen huomioon Venäjän brutaalin sodan ja rikokset ihmisyyttä vastaan Ukrainassa, se ei voi pitää jäsenenään ”Venäjän valtion rahoittamaa ja propagandanaan käyttämää” kilpailua. Aiheesta kirjoitti Classical Music.

Poliisi keskeytti venäläispianisti Aleksei Ljubimovin konsertin Moskovassa 13. huhtikuuta pommiuhkaan vedoten. Ljubimovin konserttiohjelmassa oli ollut ukrainalaisen Valentin Silvestrovin Stupeni-laulusarja sekä Franz Schubertin musiikkia. Poliisit tulivat keskeyttämään konsertin tosin vasta Schubertin aikana, Silvestrovin laulujen esityksen jälkeen. Silvestrov soitti kuitenkin Schubertin impromptun loppuun, mitä ei todellisessa vaaratilanteessa tuskin oltaisi annettu tehdä. Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Kreikkalais-venäläinen kapellimestari Teodor Currentzis alkaa hiljalleen kärsiä tilanteestaan, jossa hänen toinen jalkansa on Venäjällä, toinen EU:ssa. Toisin kuin esim. kollegansa Valeri Gergijev, Currentzis ei ole ollut julkinen Vladimir Putinin tukija. Hän ei kuitenkaan ole tuominnut hyökkäystä Ukrainaan – vedonnut vain ”rauhan puolesta” – ja venäläinen pakotteiden alainen VTB-pankki kuuluu hänen Pietarissa kotipaikkaansa pitävän MusicAeterna-orkesterinsa pääsponsoreihin. Ensin Wienin Konzerthaus perui orkesterin hyväntekeväisyyskonsertin Ukrainan hyväksi, viitaten Ukrainan Itävallan-suurlähettilään pyyntöön, ettei venäläisorkesteri esiintyisi Ukrainaa tukevassa tapahtumassa, ja Pariisin Philharmonie-sali perui niin ikään Currentziksen ja MusicAeternan konsertin perustellen päätöstään pankkisponsorilla.

Salzburgin musiikkijuhlat ovat saaneet osakseen kriittistä huomiota, kun kirjailija Lukas Bärfuss ja ohjaaja Yana Ross ovat nostaneet esille Solway-yhtiön osallisuuden festivaalin sponsoroinnissa. Solwayn Guatemalassa operoiman kaivostoiminnan on todettu aiheuttavan ympäristötuhoja ja polkevan alkuperäiskansojen oikeuksia. Aiheesta kirjoitti Frankfurter Allegemeine Zeitung.

Basisti ja säveltäjä Charles Mingusin 100-vuotisjuhlaa vietettiin 22. huhtikuuta! Vuonna 1978 kuollutta Mingusia pidetään yhtenä jazzin legendoista. Hän soitti useiden eri sukupolvien muusikoiden kanssa, aina Louis Armstrongista yhä elossa olevaan Herbie Hancockiin. Etnisesti afroamerikkalaista, kiinalaista ja germaanista juurta oleva Mingus soitti nuorena selloa ja pasuunaa, mutta värillisille muusikoille tuohon aikaan tarjotun kehnomman koulutuksen vuoksi hän ei osannut lukea tarpeeksi hyvin nuotteja päästäkseen orkesterisellistiksi; rasismin ja epäoikeudenmukaisuuden teemat olivat myöhemmin vahvasti läsnä hänen omissa sävellyksissään. Klassisen musiikin tausta kuului hänen kontrabassotekniikkansa ohella myöhemmin myös Mingusin sävelkielessä ja sävellysten konseptuaalisuudessa. Hän sisällytti levytyksiinsä ja sävellyksiinsä myös vapaata kollektiivista improvisaatiota, ennakoiden useilla vuosilla free jazzia. Mingus palkittiin eläessään Guggenheim-stipendillä ja Down Beat Hall of Fame -nimityksellä sekä postuumisti elämäntyö-Grammylla; hänen sävellyskäsikirjoituksensa on sisällytetty Yhdysvaltain kongressin kirjastoon.

Palkittuja: Muusikkojen liiton vuoden 2021 tunnustuspalkinto on myönnetty klarinetisti Patrik Stenströmille merkittävästä työstä liiton toimintapiirissä. Palkintoperusteissa todetaan, että Kansallisoopperan orkesterissa soittava Stenström ”on toiminut ansiokkaasti muusikkoyhteisön, orkesterikentän ja musiikkialan hyväksi lukuisissa luottamustoimissa ja tehtävissä”. Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa.

Pori Jazzin järjestämän lasten ja nuorten Sävelaskel-musiikkikilpailun voittajat on valittu. Konservatorioiden ja musiikkiopistojen sarjan voittajiksi selviytyivät Oulun konservatoriossa opiskeleva pianisti Andrea Martín yhtyeineen sekä Jyväskylän Gradian musiikinopiskelijoiden jazzkvintetti Desho Desho. Molemmat pääsevät esiintymään osana festivaalin pääsymaksutonta ohjelmistoa. Peruskoulujen sarjassa valittiin kilpailutöiden perusteella kolme kokoonpanoa, jotka tulevat Keravan Sompion koulusta, Kokemäen yhteiskoulusta ja Porin Cygnaeuksen koulusta.

Kanadankorealainen kapellimestari Earl Lee on saanut vuoden 2022 Georg Solti -kapellimestaripalkinnon, arvoltaan 30 000 Kanadan dollaria. Lee on tällä hetkellä Bostonin sinfoniaorkesterin apulaiskapellimestari ja aiemmin toiminut Toronton sinfoniaorkesterin residenssikapellimestarina 2015–18. Solti-palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Gemma New, Cristian Macelaru ja Karina Canellakis.

Ruotsalaissopraano Cornelia Beskow on palkittu 200 000 kruunun arvoisella Birgit Nilsson -stipendillä. Tukholmassa ja Kööpenhaminassa opiskellut Beskow on vuoden 2017 Melchior-laulukilpailun voittaja, ja teki kansainvälisen debyyttinsä Wienin kansallisoopperassa vuonna 2020.

Helsingissä toimiva Karelia-puhallinorkesteri on palkittu Karjalan Liiton Pro Carelia -mitalilla. Orkesterin juuret ovat vuonna 1908 perustetussa Viipurin rautatieläisten soittokunnassa, ja se harjoittelee Käpylän Karjalatalossa, johtajanaan Heino Koistinen.

Nimitys- ja eroamisuutisia: Viulisti Elina Vähälän tultua valituksi Naantalin musiikkijuhlien seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi on hän ensin luopunut Oulun musiikkijuhlien taiteellisen yhteisjohtajuuden puolikkaasta, ja nyttemmin hän on ilmoittanut luopuvansa myös Sysmän Suvisoiton taiteellisesta johtajuudesta. Tulevan kesän Suvisoitto on toinen ja viimeinen Vähälän kuratoima.

Malmön oopperan hallitus on irtisanonut taiteellisen johtajan ja oopperatalon varajohtajan Michael Bojesenin tehtävistään. Syynä olivat tanskalaisen Ekstra Bladet -lehden paljastamat asiattomat, seksuaalissävytteiset viestit, joista mm. yhdessä hän oli kommentoinut nuorta naislaulajaa toimiessaan Kööpenhaminan oopperafestivaalin johtajana 2015. Bojesenin työtehtävät olivat viime vuonna vaakalaudalla, kun Tanskan radio tutki sen tyttökuorossa tapahtunutta seksuaalista häirintää Bojesenin johtajakaudella 2001–2010. Nyt Malmön ooppera koki luottamuksen johtajaansa lopullisesti menneen. Aiheesta kirjoitti mm. SVT.

Amerikkalaiskapellimestari Gavriel Heine on jättänyt kapellimestarin työnsä Pietarin Mariinski-oopperatalossa. Heine oli työskennellyt 15 vuotta yhtenä Mariinskin kapellimestareista, mutta hänestä tuntui liian väärältä jatkaa töitään Venäjällä enää sodan alettua ja jatkuessa, ja Heine muutti perheineen pois Venäjältä. Aiheesta kirjoitti The New York Times.

Teksasilaisen suurkaupungin San Antonion sinfoniaorkesteri on irtisanonut sopimuksensa musiikinjohtaja emerituksensa Sebastian Lang-Lessingin kanssa. Orkesterin muusikot ovat olleet lakossa viime syyskuusta lähtien, ja Lang-Lessingin oli toukokuussa määrä soittaa omatoimisesti järjestetty konsertti muusikoiden kanssa. Orkesteri (instituutiona) kuitenkin katsoo, että tämä rikkoo Lang-Lessingin sopimusta, jonka mukaan hän ei saisi esiintyä San Antoniossa 60 päivän säteellä orkesterin kanssa tehdyistä konserteista. Samoille päivämäärille buukatut konsertit tuskin kuitenkaan olisivat lakon vuoksi toteutuneet – tai jos sopimus olisi syntynyt, omatoimisia konsertteja ei olisi tarvinnut järjestää. Saksalainen Lang-Lessing toimi orkesterin ylikapellimestarina 2010–2020. Aiheesta kirjoitti Texas Public Radio.

Taiwanilainen Taipein sinfoniaorkesteri on solminut jatkokauden ylikapellimestarinsa Eliahu Inbalin kanssa, vuoteen 2025 saakka. Israelilainen Inbal, 86, on toimittanut orkesterin ylikapellimestarin virkaa vuodesta 2019.

Kuolleita: Maailman arvostetuimpien pianistien joukkoon kuulunut romanialainen Radu Lupu on kuollut 76 vuoden iässä. Hän aloitti opintonsa kotimaassaan Florica Musicescun opissa, josta siirtyi Moskovan konservatorioon. Lupu voitti Van Cliburn -kilpailun vuoona 1966, Enescu-kilpailun 1967 ja Leedsin pianokilpailun vuonna 1969. Hän levytti Decca-levymerkille 20 albumia. Ennen vetäytymistään konserttilavoilta vuonna 2019 hän ehti esiintyä myös Suomessa useita kertoja.

Amerikkalaispianisti Nicholas Angelich on kuollut keuhkosairauteen 51 vuoden iässä. Angelich soitti ensimmäisen pianokonserttonsa jo seitsemänvuotiaana, ja aloitti opinnot Pariisin konservatoriossa 13 vuoden iässä. Hän voitti mm. Clevelandin pianokilpailun toisen palkinnon vuonna 1989 ja esiintyi monien maailman huippuorkesterien solistina mm. Kurt Masurin, Jaap van Zwedenin, Yannick Nézet-Séguinin ja Vladimir Jurowskin johdolla. Erato-yhtiölle levyttänyt Angelich tunnettiin ennen kaikkea romantiikan ajan pianomusiikin tulkkina.

Nigerialainen saksofonisti Orlando Julius on kuollut 79 vuoden iässä. Julius aloitti uransa soittamalla highlife-musiikkia, jota hän halusi kehittää eteenpäin amerikkalaisen r&b:n, rockin ja jazzin vaikutteilla, ja täten hänet mielletään yhdeksi varhaisimmista artisteista afrobeatin saralla – tyylin, josta ei ainoastaan tullut huippusuosittua Länsi-Afrikassa, vaan joka myös vaikutti puolestaan Yhdysvaltojen ja Euroopan rytmimuusikoihin. Julius eli Yhdysvalloissa vuosina 1974–1998, minkä jälkeen hän palasi Nigeriaan.

Edellinen artikkeliMatka mielen pimeisiin kerroksiin
Seuraava artikkeliPääkaupunkiseutu, toukokuu