Viikkokatsaus 18-19/2022: Musiikkialan enemmistö kohdannut epäasiallista käytöstä; Aleksander Toradze ja Teresa Berganza kuolleet

Klarinetisti Christoffer Sundqvistille myönnettiin Svenska kulturfondenin suurpalkinto.

Kaksi suomalaista musiikkiteosta on saanut vuoden 2022 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ehdokkuuden: Minna Leinosen liikeooppera ALMA! sekä Yonan (oik. Johanna Rasmus) ja Tapiola Sinfoniettan albumi Uni johon herään. Molemmat teokset ovat niin ikään myös tämän vuoden Teosto-palkintoehdokkaina. Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto myönnetään joka toinen vuosi muusikolle tai säveltäjälle, joka toinen vuosi sävelteokselle tai levytykselle; vuoden 2020 palkinnon sai Sampo Haapamäen konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja orkesterille.

Muusikkojen liiton teettämän kyselyn mukaan 76 prosenttia musiikkialalla toimivista on kohdannut alallaan epäasiallista käytöstä viimeisen viiden vuoden aikana. Epäasiallista käytöstä kohtaavat erityisesti naiset, muunsukupuoliset sekä nuoret. Kyselyyn vastasi 1012 musiikkialalla toimivaa ja työskentelevää henkeä. Puolet heistä oli kohdannut työssään epäasiallista kommentointia ja lähes kolmannes seksuaalista häirintää. Naisista seksuaalista häirintää oli kohdannut 41 prosenttia ja 20–35-vuotiaista 58 prosenttia. Joka kymmenes vastaaja kertoi kohdanneensa epäasiallista käytöstä usein. 12 prosenttia vastaajista kertoi, ettei ole kohdannut mitään kyselyssä listatuista epäasiallisen käytöksen muodoista. Yli puolet (57 %) kyselyyn vastanneista odottaa musiikkialan tekevän enemmän yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi.

Joensuun kaupunginorkesteri on luopunut yhden taiteellisen johtajan mallista kapellimestari Eero Lehtimäen päätettyä kautensa 5. toukokuuta. Jatkossa orkesterin taiteellisesta johdosta vastaavat taiteelliset partnerit, jotka ensi elokuusta alkaen ovat viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen.

Koneen säätiö tukee suomalaisten yliopistojen taiteiden tutkimusta ja taiteellista tutkimusta 4,5 miljoonalla eurolla. Tuki kohdennetaan Helsingin, Jyväskylän ja Turun yliopistojen, Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston humanistisille ja taiteellisille koulutusaloille, joita ovat muun muassa elokuva- ja televisiotutkimus, estetiikka, musiikkitiede, taidehistoria, teatteritiede ja yleinen kirjallisuustiede.

Kansallisbaletin 1. solistitanssija Violetta Keller on nimitetty Kansallisbaletin ensitanssijaksi. 21-vuotias Keller on Kansallisoopperan ja -baletin tiedotteen mukaan ”osoittanut työssään poikkeuksellista lahjakkuutta tanssien nuoresta iästään huolimatta jo lukuisissa päärooleissa”. Keller palkittiin vuonna 2021 Outi ja Jan Vapaavuoren säätiön tanssipalkinnolla.

Oopperaohjaaja Claus Guth on kieltäytynyt Moskovan Bolšoi-teatterin hänelle myöntämästä Kultainen naamio -palkinnosta. Guth olisi saanut kunnianosoituksen Richard Straussin Salomen ohjauksestaan, mutta sanoi, ettei voi tuomitsemansa Ukrainan sodan tähden ottaa palkintoa vastaan. Bolšoi oli myös uutisissa peruttuaan kahden sotaa kritisoineen ohjaajan, Kirill Serebrennikovin ja Timofei Kuljabinin, teokset vailla julkisia perusteita.

Wienin valtionoopperan pääjohtaja Bogdan Roščić on kertonut vastustavansa venäläisartistien boikotointia, ja sanonut ettei ”yleisö ole kiinnostunut tästä keskustelusta” ja että ”sitä käy vain pieni osa väkeä kuplassaan”. Roščić ei myöskään sanojensa mukaan koe ongelmaa sopraano Anna Netrebkon esiintymisessä, viitaten Netrebkon voimassaolevaan kiinnitykseen ja Itävallan kansalaisuuteen. Aiheesta kirjoitti OperaWire.

Toissa viikolla uutisoimme Guarnieri-arvoviulun huutokaupasta; kesäkuussa myyntiin on puolestaan tulossa Antonio Stradivarin vuoden 1714 ”da Vinci, ex-Seidel”. Nimensä mukaisesti viulu oli 40 vuoden ajan viulisti Toscha Seidelin omistuksessa, ja se on soinut niin Hollywood-elokuvien ääniraidoilla (mm. Ihmemaa Oz) kuin useilla levytyksillä. Se on täysin soittokuntoinen, mikä on saanut hinta-arviot liikkumaan ennätyksellisten 15 ja 20 miljoonan dollarin välillä. Aiheesta on kirjoittanut mm. Bloomberg.

Palkittuja: Klarinetisti Christoffer Sundqvist on saanut Svenska kulturfondenin 30 000 euron suurpalkinnon. RSO:n klarinetin äänenjohtajana työskentelevä Sundqvist on soittanut lähes kaikkien kotimaisten orkesterien solistina sekä esiintynyt myös ulkomailla. Hän on kantaesittänyt useita teoksia ja ollut perustamassa RUSK-festivaalia lapsuudenkaupunkiinsa Pietarsaareen.

Yhdysvaltalaisen Pulitzer-musiikkipalkinnon vuoden 2022 voittaja on Raven Chacon sävellyksellään Voiceless Mass uruille, puupuhaltimille, jousille, lyömäsoittimille ja siniaalloille. Navajokansaan kuuluva Chacon on ensimmäinen Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluva Pulitzer-musiikkipalkinnon voittaja. Hän työskentelee sekä akustisten instrumenttien että elektronisen musiikin parissa.

Suomen Puhallinorkesteriliiton järjestämät puhallinorkesterien SM-kilpailut pidettiin Tampereella 7.–8. toukokuuta. A-sarjan voittajaksi tuli Tampereen konservatorion orkesteri Bofori, toisen sijan sai Jyväskylän yliopiston puhallinorkesteri Puhkupillit ja kolmannen oululainen Viventi. B-sarjan voitti Rauman poikasoittokunta ja C-sarjan kuopiolainen Haapaniemen nuorisopuhallinorkesteri.

Lontoossa järjestetyn Kathleen Ferrier -laulukilpailun 12 500 punnan arvoisen ensimmäisen palkinnon voitti brittiläinen mezzosopraano Eswe Bronwen-Smith. Hän on valmistunut Lontoon Royal College of Musicista. Toisen palkinnon (6000 £) voitti mezzosopraano Emma Roberts, ja parhaan säestäjän palkinnon sai pianisti Avishka Edirisinghe.

Virolaisviulisti Hans Christian Aavik, 23, on palkittu saksalaisella Usedomin musiikkipalkinnolla. 5000 euron palkinnon myöntäminen tapahtui vain pari viikkoa siitä, kun Aavik voitti jaetun ykkössijan tanskalaisen Nielsen-kilpailun viulusarjassa. Suomessa Aavik on soittanut Jyväskylä Sinfonian solistina.

Afganistanin kansallisen musiikki-instituutin johtajalle ja perustajalle Ahmad Naser Sarmastille myönnetään Juilliardin musiikkiyliopiston kunniatohtorin arvo. Vuonna 2010 perustetun musiikki-instituutin toiminta siirtyi Lissaboniin vuonna 2021 Talibanin palattua valtaan Afganistanissa. Sarmast vastaanottaa palkinnon yliopiston valmistujaisseremoniassa, jossa muihin palkittaviin kuuluu muun muassa kapellimestari Michael Tilson Thomas.

Yhdysvaltalaiseen Rock & Roll Hall of Fameen on lisätty uusia nimiä. Painopiste on tänä vuonna ollut 1980-luvulla, eikä kovinkaan paljon rock-musiikissa: kunniagalleriaan pääsivät Duran Duran-, Eurhythmics- ja Judas Priest -yhtyeet, Lionel Richie, Pat Benatar, Carly SimonEminem – sekä kantrilegenda Dolly Parton, joka aluksi vastusti nimitystään sillä perusteella, että esittää aivan eri genren musiikkia. Aiheesta kirjoitti NPR.

Ruotsalainen, Berliinissä asuva jazzbasisti Petter Eldh on palkittu Lounais-Saksan yleisradion (SWR) jazzpalkinnolla. 15 000 euron palkinto myönnettiin Eldhille tämän työstään muusikkona, säveltäjänä sekä mm. Koma Saxo -yhtyeen johtajana.

Nimitysuutisia: Baijerin kansallisbaletin taiteelliseen johtoon Münchenissä on astunut ranskalainen Laurent Hilaire. Hän seuraa tehtävässä venäläistä Igor Zelenskyä, ollen jo astunut hänen saappaisiinsa tätä ennen Moskovassa, mutta eroten tehtävästään Ukrainan sodan alettua. Hilaire työskenteli Pariisin baletin tähtitanssijana (étoile) 22 vuotta ja toimi talossa taiteellisen suunnittelun partnerina 2011–2014.

Lontoon sinfoniaorkesteri on nimittänyt taiteelliseksi partnerikseen (Associate Artist) säveltäjä ja kapellimestari André J. Thomasin. Yalen yliopiston orkesterinjohdon professorin ja Floridan yliopiston professori emeritus Thomasin erikoisalaa ovat afroamerikkalaiset säveltäjät. LSO nimitti aiemmin tänä vuonna sopraano ja kapellimestari Barbara Hanniganin niin ikään taiteelliseksi partnerikseen.

Antwerpenin sinfoniaorkesteri on jatkanut ylikapellimestarinsa Elim Chanin kautta vuoteen 2025 saakka. Hongkongilainen Chan, 35, aloitti tehtävässä vuonna 2019. Hän on myös Skotlannin kuninkaallisen kansallisorkesterin päävierailija.

Taiwanin Taipein kiinalainen orkesteri (Taipei Chinese Orchestra) on nimennyt uudeksi ylikapellimestarikseen Yu-an Changin. Hän seuraa tehtävässä Qu Chun Quania. Chang on opiskellut orkesterinjohtoa Berliinissä Hanns Eisler -musiikkiyliopistossa.

Korealainen kapellimestari ja sellisti Han-na Chang on nimetty Hampurin sinfoniaorkesterin päävierailijaksi ensi syksystä alkaen. 39-vuotias Chang on tällä hetkellä Trondheimin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari.

Minnesotan orkesteri on nimennyt väistyvän ylikapellimestarinsa Osmo Vänskän orkesterin kapellimestari emeritukseksi (conductor laureate). Tähän kevääseen kautensa päättävä Vänskä on toiminut Minnesotan orkesterin johdossa vuodesta 2003.

Kuolleita: Georgialaispianisti Aleksander ”Lexo” Toradze on kuollut 69 vuoden iässä 11. toukokuuta. Hän oli saanut 23. huhtikuuta Washingtonin osavaltion Vancouverissa esiintyessään sydänkohtauksen, mutta jatkanut esittämänsä pianokonsertot loppuun saakka, tajuten tilanteensa vakavuuden vasta päädyttyään konsertin jälkeen sairaalaan. Toradze vaikutti ennen kuolemaansa olevan tervehtymään päin. Moskovan konservatoriossa opiskellut Toradze voitti hopeaa Van Cliburn -pianokilpailussa vuonna 1977, ja soitti johtavien kansainvälisten orkesterien solistina. Hän loikkasi Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin vuonna 1983, ja opetti Indianan yliopistossa pianonsoiton professorina vuodesta 1991. Toradze esiintyi myös useita kertoja Suomessa, muun muassa HKO:n ja RSO:n solistina sekä Mikkelin musiikkijuhlilla.

Espanjalainen mezzosopraano Teresa Berganza on kuollut 89 vuoden iässä 13. toukokuuta. Madridissa syntynyt ja laulua opiskellut Berganza debytoi vuonna 1957 Cosí fan tuttessa Aix-en-Provencen festivaalilla, ja seuraavana vuonna esiintyi Glyndebournen festivaalilla sekä Yhdysvalloissa Dallasissa. Berganza kiersi maailman suuria oopperataloja vuoteen 2008 saakka. Hänen tunnetuimpiin rooleihinsa kuuluivat Sevillan parturin Rosina sekä Carmenin Carmen.

Australialainen kontratenori Max Riebl on kuollut syöpään 30 vuoden iässä. Melbournessa syntynyt Riebl muutti Itävaltaan vuonna 2004 ja opiskeli Baselin Schola Cantorumissa barokkilaulua. Hän voitti mm. Chicagon laulukilpailun ja ehti esiintyä urallaan mm. Wienin Musikvereinissa ja Lontoon Royal Albert Hallissa.

Yhdysvaltalainen kantrilaulaja Naomi Judd on kuollut 76 vuoden iässä 30. huhtikuuta. Virallista kuolinsyytä ei ole annettu, mutta People-lehden mukaan useat lähteet ovat kertoneet kyseessä olleen itsemurhan. Muun muassa viidellä Grammylla palkittu Judd olisi seuraavana päivänä nimitetty Country Music Hall of Fame -kunniagalleriaan. Hän oli vuosien ajan puhunut avoimesti masennuksestaan.

Edellinen artikkeliKuopion vanhojen koskettimien festivaali juhlii pyöreitä
Seuraava artikkeliKaunolaulun juhlaa Turussa