perjantai syyskuu 20. 2024

Taidemusiikille räätälöity suoratoistopalvelu selvensi nimeään

Kuva: Naxos.
Kuva: Naxos.

Suoratoistomarkkinoille uuden kilpailevan tuotteen syksyllä 2015 lanseerannut Naxos-yhtiö on päättänyt muuttaa palvelunsa nimen. Aiempi ClassicsOnline HD◦LL on lyhentynyt muotoon ClassicsOnline. Alkuperäisessä ideassa LL oli olla lossless-äänenlaadun (’häviötön’) tunnus ja high definition taas merkkinä siitä, jos jokin yksittäinen levy on kuunneltavissa vielä tätäkin paremmalla laadulla.

”Tällä alalla on vain yksinkertaisesti ehtinyt jo vakiintua se, että hi-res on käytössä ääneen viittaavana terminä ja HD puolestaaan pääosin videoon. Tuotenimen viilaus olikin nyt otollista ajoittaa ClassicsOnlinen käytettävyyden ja ulkoasun muiden muutosten kanssa”, palvelusta vastaava Steven Singer kertoo Rondo Classicille.

Naxos kerää tätä nykyä asiakkaitaan varten levyjen uudenlaista suosittelumekanismia. ClassicsOnline-etusivun yksi ominaisuus on, että se ehdottaa käyttäjälle erityisesti musiikkipalkintoja ja musiikkilehtien erikoisvalintoja keränneitä albumeita. Lehtemme arviossa ClassicsOnline sai kiitosta esimerkiksi tarkasta hakukoneestaan. ”Tuote on takuulla parempi kuin sen omituisesti kirjoitettava nimi”, lausunto kuului vielä kuukausi takaperin.

Kuvanlaadussa termi Full High Definition leimautui jo vuosia sitten tarkoittamaan 1080p-resoluutiota, vaikka kuluttajalaitteissa eri valmistajat tuovat markkinoille hulppeasti kehittyneempää 8K-laatua. Naxos huolehtii äänen suoratoistossaan, että käyttäjä saa automaattisesti verkkoyhteyden vahvuuden mukaan paranevaa laatua.

Dynamiikka-alueen laajuus on hi-res-merkityissä levyissä 24 bittiä. Asiantuntijoiden vallitseva mielipide on, että erityisesti klassisen musiikin kuuntelukokemukselle on eduksi, jos musiikissa on laaja psykoakustinen eroavaisuus hiljaisen ja kovan äänen välillä. Näin ollen ala on kokemassa vasta nyt muutoksen, jossa perinteisen cd-levyformaatin mitattavissa oleva äänenlaatu jää tarjolla oleviin suoratoistopalveluihin verrattuna toiseksi.

Tuoreimmat uutiset