maanantai elokuu 8. 2022

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho: Preludi-Tunnustus-Postludi, Leino- laulut, Du gick flög, Il Pleut, Saarikoski-laulut. Ano Komsi, sopraano ja Pia Värri, piano. ColoraMaestro.

Kaija Saariahon laulut heijastavat hienostuneesti runojen maailmoja, tai sitten ottavat dialogimaisen asenteen. Säveltäjä puristaa niissä sävelkielensä oleelliseen kuin timantti, staattisenakin jännitteensä säilyttäen. Anu Komsi on hänen luottolaulajansa, ja uusi levy on hieno summaus yhteistyöstä. Levyn laulut ovat 40 vuoden ajalta. Preludi-Tunnustus-Postludi -triptyykin aikaan vuonna 1980 säveltäjä opiskeli Paavo Heinisen johdolla, ja se kyllä kuuluu modernistisessa ankaruudessa preparoitune pianoineen. Leino-laulujen aikaan hän oli saanut valmiiksi esikoisoopperansa ja lähtee enemmän laulajan instrumentista. Saarikoski-lauluissa (2013–2020) taas kuuluu kokeneen mestarin taito upottaa draamaa aforistisiinkin säkeisiin.

Anu Komsi tekee kautta levyn suvereenia jälkeä. Hänen intonaationsa kirkkaus ja puhtaus antaa mahdollisuuden sävyillä nautiskeluun, oli kyse vaikka glissandosta tai trillistä. Esimerkiksi Leino-sarjan avaavassa laulussa Luonnon kasvot kiekaisut ja diminuendona tehty trilli ovat sitä ”sukupuuttoon kuolleiden lintujen laulua”, josta runokin puhuu. Korona-aikana sävelletty viimeinen laulu Sumun läpi jättää sopraanon roikkumaan pitkälle äänelle yläylärekisteriin – harvapa sitä niin vakuuttavasti tekee kuin Komsi. Laulut Jokaisella on tämänsä ja Minussa lintu ja käärme tuovat mukaan dramatiikkaa virtuoosisine piano-osuuksineen. Pia Värri löytää niistä orkestraalisia värejä, ja yhteistyö on pitkälle vietyä. Levy on Komsin ja Sakari Oramon firman ColoraMaestron esikoisjulkaisu, joka ansaitsee kumarruksen kulttuuritekona.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliLully ym.
Seuraava artikkeliGodzinsky ym.

ooppera ja laulumusiikki