lauantai lokakuu 1. 2022

Godzinsky ym.

Evening Dusk Serenade. George de Godzinsky: Valse gracieuse, Humoresque, Iltahämärän sävel, Hiljainen yö. Uuno Klami: Esquisse. Nil-Eric Fougstedt: Caresse. Elemér Szentirmay: Mustalainen. Yrjö Gunaropoulos: Canzonetta. Heino Kaski: Fantasia appassionata. Harry Bergström: Niskavuoren naiset: Rakkausserenadi., Romanssi Es-duuri. Eino Partanen: Näkemin tähtisilmä. Linda Hedlund, viulu, Elisa Järvi, piano, La Tempesta -orkesteri, johtajana Jyri Nissilä. Naxos 8.579095.

 

Iltahämärän serenadi” vie kuulijan aikaan Suomi-Filmin ja Radion viihdeorkesterin, jota johti George de Godzinsky (1914-1994) erehtymättömällä eleganssillaan. Godzinsky on myös Naxosin levyn tyylikkäin säveltäjä viululle ja orkesterille sävelletyillä kappaleillaan, joissa viihteellisyys ei horjahda banaaliuteen. Godzinsky on tehnyt myös orkesterisovitukset Fougstedtin, Partasen ja unkarilaisen Szentirmayn teoksiin. Harry Bergströmin tyyli oli astetta kansallisempi, kuten Niskavuori-elokuviin sopii.

Taidesäveltäjistä Klami ja Kaski nauttivat myös kevyemmästä ilmaisusta, ja Kasken Fantasiasta kuullaan sekä orkesteri- että pianoversiot. Radion viihdeorkesterissa tällaisten viulusooloilla varustettujen pienteosten solistina kuultiin usein Wolde Jussilaa, ja Linda Hedlund vastaa tuohon haasteeseen viimeistellysti, herkästi, mutta turhaa hehkutusta karttaen. Jyri Nissilän johtama Tempesta-orkesteri on soittaa yhtä lailla tyylikkäästi ja tunteella. Musiikissa ja tuotannossa on kotikutoisetkin piirteensä, mutta sekin tuntuu kuuluvan asiaan.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliKaija Saariaho
Seuraava artikkeliMahler / Ye

orkesterit ja konsertot