tiistai maaliskuu 21. 2023

Alban Berg

Alban Berg: Pianosonaatti op. 1 (ork. Andrew Davis), Passacaglia (ork. Andrew Davis), Kolme orkesterikappaletta op. 6, Viulukonsertto. James Ehnes, viulu, BBC:n sinfoniaorkesteri, johtajana Andrew Davis. Chandos CHSA 5270.

Alban Bergin musiikki on harvoin kuulostanut näin kauniilta. Andrew Davis ei suoranaisesti romantisoi säveltäjän modernistisia teoksia, mutta teokset tuntuvat asettuvan enemmän Mahlerin sinfonioiden kuin Schönbergin teorioiden jatkoksi. Vaikutelmaa tehostaa BBC:n sinfoniaorkesteri, joka liikkuu näissä tummien värien maisemissa kuin kotonaan, vailla atonaalisuuden tuottamaa kipeyttä ja angstia. Ensimmäisen maailmansodan varjossa syntyneet kolme orkesterikappaletta op. 6 ovat Bergin lähimmäs sinfoniaa sivuava teos. Sen hapuilevat melodialinjat ja riitasointuiset harmoniat sulautuvat Davisin tulkinnan suvereenissa orkesterinkäsittelyssä häilyvien varjojen impressionismiksi.

Raastavampia tulkintoja on kuultu myös Bergin viimeisestä mestariteoksesta, sielunmessuksi virittyneestä viulukonsertosta. James Ehnesin ja Davisin elegisyyttä painottava näkemys on silti perusteltu, ja finaalin koraalikohtaus ja hyvästijättö tuntuvat tavallistakin loogisemmilta. Christian Tetzlaff ruoti äskettäisessä levytyksessään (Ondine) musiikin kipupisteitä armottomammin, mutta Ehnes soittaa kuin enkeli, jollaiselle teos on omistettu. Hän upottaa soolonsa usein osaksi orkestraalista kudosta ja nousee sieltä esiin taivaallisella kvaliteetilla hopeoituna. Bergin yksiosainen pianosonaatti on sovitettu orkesterille ennenkin, mutta Davis hyödyntää omassa versiossaan koko sinfoniaorkesterin laajaa kalustoa. Kuriositeettina kuullaan keskeneräinen ja niin ikään Davisin orkestroima Passacaglia-fragmentti vuodelta 1913.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki