lauantai lokakuu 1. 2022

Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns: Sinfonia F-duuri ”Urbs Romana”, Sinfonia nro 3, ”Urkusinfonia”. Liègen filharmoninen orkesteri, Thierry Escaich, urut, johtajana Jean-Jacques Kantorow.BIS-2470.

 

J

ean-Jacques Kantorow ja Liègen filharmoninen orkesteri levyttivät BIS:lle vähän aiemmin Saint-Saënsin sinfoniat nro 1-2 (1853, 1859) sekä varhaisen A-duuri-sinfonian (1850). Niitä luonnehti erinomainen äänitys sekä raikas ja tarkka ote, joka saa jatkoa vuonna 1856 valmistuneen F-duuri-sinfonian levytyksessä. Lisänimi ”Urbs romana” ei ilmeisesti liity Roomaan, vaan nuoren Saint-Saënsin voittamaan sävellyskilpailuun Bordeaux’ssa. Siitä huolimatta hän ei koskaan julkaissut teosta, joka painettiin vasta vuonna 1974. Kantorow levytti teoksen aikoinaan myös Tapiola Sinfoniettan kanssa BIS:lle, eikä tulkinnoilla tai toteutuksilla ole suurta eroa.

Kolmas eli ”Urkusinfonia” (1886) on sen sijaan aivan eri eläin, ja sitä on levytetty enemmän kuin muita sinfonioita yhteensä. Kantorow karsii sen tulkinnasta romanttista painolastia mutta ei aina yllä teoksen monumentaalisiin haasteisiin. Avausosa alkaa lupaavan salaperäisessä hiljaisuudessa, mutta jää draaman yltyessä vähän vaisuksi. Kamarimusiikillinen sävykkyys onnistuu ja väliosan scherzomaiset rytmit iskevät kipinää. Valitettavasti Thierry Escaichin urut ovat finaalissa alavireiset, ja komeat yhteislaukaukset kuulostavat raastavan epäsointuisilta.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliMahler / Ye
Seuraava artikkeliJohann Sebastian Bach

orkesterit ja konsertot