sunnuntai toukokuu 28. 2023

Claude Debussy

Claude Debussy: Jeux, Prélude à l’aprés-midi d’un faune, Albert Roussel: Bacchus & Ariadne, suite no 2, Paul Dukas: La Péri. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, johtajana Domingo Hindoyan. Onyx 4224.

 

Liverpoolin Kuninkaallinen filharmoninen orkesteri nousi Vasili Petrenkon johtajakaudella brittiorkesterien eturiviin. Petrenko lopetti vuonna 2021, ja hänen seuraajanaan on aloittanut venezuelalais-armenialainen Domingo Hindoyan, joka on naimisissa tähtisopraano Sonya Yonchevan kanssa. Onyxin ranskalaisen musiikin kokoelma on Hindoyanin ja liverpoolilaisten pelinavaus äänilevyllä, joka lupaa valoisaa tulevaisuutta. Petrenkon slaavilaisten tunteiden tilalla on nyt gallialaista eleganssia ja rationalismia, jonka ansiosta Debussyn pakoileva Jeux kuulostaa tavallista tiiviimmältä ja määrätietoisemmalta. ”Faunin iltapäivästä” jää samalla otteella uupumaan magiaa.

Ehkä olisikin voinut levyttää laajemman kokonaisuuden Albert Rousselin Bacchus ja Ariadne -baletista, jonka toinen sarja loikkaa levyltä jäntevänä ja rytmistä potkua pelkäämättä. Hienoin esitys on kuitenkin niukkatuottoisen Paul Dukasin baletti La Péri, joka perustuu persialaislegendoihin myyttistä kuolemattomuuden lähdettä etsivästä Iskenderistä, eli Aleksanteri Suuresta (Iskender kebab on siis Aleksanteri Suuren kebab). Hindoyan käynnistää teoksen iskevällä vaskifanfaarilla uppoutuakseen sen jälkeen orientaaliseen eksotiikkaan, jonka ei anneta kuumentua yli äyräiden. Episodimaisesta tanssiteoksesta syntyy vakuuttava kokonaisuus, jossa liverpoolilaissoittajat pääsevät loistamaan kaikilla soitinryhmillään.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki