maanantai elokuu 8. 2022

Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen: Sellokonsertto. Maurice Ravel: Sonaatti viululle ja sellolle. Nicolas Altstaedt, sello, Pekka Kuusisto, viulu, Rotterdamin filharmonikot, johtajana Dima Slobodeniouk. Alpha 627.

Esa-Pekka Salonen sävelsi vuonna 2000 sellolle ja yhtyeelle minikonserton nimeltä Mania. Vuonna 2016 sellotaiteilija Yo-Yo Malle valmistunut sellokonsertto on kaksi kertaa laajempi teos sekä kestoltaan että kokoonpanoltaan. Ma levytti teoksen tuoreeltaan Salosen kanssa, mutta Nicolas Altstaedtin ja Dima Slobodenioukin livetallennus tavoittaa hienosti teoksen kosmiset vaikutelmat. Konserton lähtökohtana oli sooloselloteoksen Knock, Breathe, Shine mielikuvat pilvistä ja komeetoista, joista polveutuu saumatonta sellosaundia ja orkesterin tilatehoja yhdistelevä näytös. Altstaedt on äänitetty ehkä hivenen eteen, mutta Slobodenioukin johtamat Rotterdamin filharmonikot eivät katoa taustalle.

Kolmiosaisuudestaan huolimatta teos hahmottuu polveilevaksi fantasiaksi. Toinen osa tiivistyy intiimiksi kuulosteluksi, sellosooloksi, jota yksittäiset orkesterisoittimet kommentoivat. Tekstuurin avautuessa osan lopulla suuriin glissandoihin ja huljuviin jousiin musiikki saa uuden, aistillisen ja finaalissa lunastuvan dimension. Päätösosassa on tilaa virtuoosiseen kisailuun, johon ottavat osaa myös orkesterin lyömäsoittajat ja klarinetti. Ravelin Duo viululle ja sellolle on levylle yllättävän yhteensopiva kumppani. Pekka Kuusisto ja Altstaedt tarjoavat tiukemman vastineen Patricia Kopachinskajan ja Sol Gabettan tulkinnalle samalla levymerkillä.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliBang on a Can
Seuraava artikkeliCamille Saint-Saëns

orkesterit ja konsertot