maanantai kesäkuu 27. 2022

Florence Price

Florence Price: Sinfonia nro 3, The Mississippi River, Ethiopia’s Shadow in America. ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, johtajana John Jeter. Naxos8.559897.

 Viime vuosien musiikillinen ryhtiliike on kaivanut esiin historiaan unohdettuja mustaihoisia ja naissäveltäjiä. Florence Price (1887–1953) oli musta naissäveltäjä, joka sai eläessään jonkin verran tunnustusta, mutta katosi kuoltuaan täysin ohjelmistosta vuosikymmeniksi. Pricen musiikkia voi luonnehtia eräänlaiseksi mustien kansallisromantiikaksi, jonka taustaksi voi ajatella USA:ssa vierailleen Dvorakin avomielisyyden ja orkesterinkäsittelyn. John Jeterin johtama Wienin radion sinfoniaorkesteri osoittaa empaattisilla tulkinnoillaan, että Pricen musiikilla on tärkeä paikkansa 1900-luvun musiikissa.
Sinfonia on sävellysmuotona nähty ”kuolleiden valkoisten eurooppalaisten” musiikiksi, mutta vuonna 1940 valmistuneessa kolmannessa sinfoniassaan Price lähestyy lajityyppiä ennakkoluulottomasti. Lavea avausosa ja kodikkaan lämminhenkinen hidas osa kuvastavat hänen optimistista henkeään, mutta afrikkalaista identiteettiä juhlistava Juba-tanssi ja kekseliäs Scherzo-finaali tuovat perinteiseen rakennelmaan uusia elementtejä. Liki puolituntinen Mississippi-sarja (1934) on folk- ja spirituaalilainoineen eräänlainen USA:n mustan kansan kehitystarina, kuten laajemmassa mittakaavassa myös kolmiosainen Etiopian varjo Amerikassa (1932). Se päättyy toiveikkaasti mustien omien ja heidän ”omaksumiensa vaikutteiden” yhdistymiseen.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliPaul Hindemith
Seuraava artikkeliMax Reger

orkesterit ja konsertot