tiistai maaliskuu 21. 2023

Francis Poulenc

Francis Poulenc: Les animaux modèles, Sinfonietta, Pastourelle, La baigneuse de Trouville, Discours du general. BBC:n konserttiorkesteri, johtajana Bramwell Tovey. Chandos CHSA5260.

Poulencin orkesteriteoksista pääsevät ääneen yleensä konsertot, ja niissäkin hän vältteli monumentaalisia kannanottoja. Niinpä ainoa sinfoniseksi luonnehdittava teos on keveä, BBC:lle ammoin sävelletty Sinfonietta, joka liihottelee kirpeän ilon ja haikeansuloisen kauneuden välillä. Viime heinäkuussa kuollut Bramwell Tovey painottaa BBC:n Konserttiorkesterin kanssa musiikin viehkeyttä, mutta Sinfonia Lahti pystyi äskettäisessä levytyksessään (BIS) tarkempaan soittoon sekä ytimekkäämpään ilmaisuun.

Tovey oli ennen muuta balettikapellimestari, ja se on eduksi La Fontainen eläinsatuihin perustuvassa tanssiteoksessa Les Animaux modèles. Rakastunut leijona, heinäsirkka ja muurahainen, karhu kavereineen sekä monet muut heräävät eleganttiin eloon Toveyn ja muusikoiden huolehtivissa tulkinnoissa. Poulenc latasi pieniin vinjetteihinsa herkkää eläimellisyyttä. Samanlaisia eloisia välähdyksiä tarjoavat myös numerot yhteisbaleteista, Pastourellen luontonäky, pieni polkka trumpeteille, sekä postikortti Trouvillen rantakaupungista.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki