sunnuntai helmikuu 5. 2023

Franz Schubert

Franz Schubert: Sinfoniat h-molli, “Keskeneräinen” ja ”Suuri” C-duuri. Tobias Moretti, kertoja, B’rock-orkesteri, johtajana René Jacobs. Pentatone PTC 5186 894.

Arvioin edellisessä Rondossa Thomas Dausgaardin ja Ruotsalaisen kamariorkesterin Schubertin sinfonioiden kokonaislevytyksen. Tässä tulee René Jacobs B’rock-orkesterin ja kahden viimeisen sinfonian kanssa. Periodisoittimista huolimatta vaikutelma on jykevämpi, luultavasti äänityksen ja suuremman (8-8-6-5-4) jousiston vuoksi. Sointimaailma on erilainen, mutta niin ovat tulkinnatkin, joissa Jacobs löytää musiikista enemmän draamaa ja Dausgaard enemmän hymyä. ”Suuressa” C-duuri-sinfoniassa avausosan Allegro on hyvin ”non troppo” (”ei liikaa”) ja toisen osan Andante varsin ”con moto” (”liikkuvasti”), joten tempokontrasti jää tavallista vähäisemmäksi. Molemmista tulee marssipoljentoisia vaelluksia saundiltaan vaihtuvissa maisemissa, jotka jälkiosissa jännittyvät kuumeisen energisiksi.

Jacobs dramatisoi mielellään esittämäänsä musiikkia, ja ”Keskeneräisessä” sinfoniassa se tapahtuu Schubertin omaelämäkerrallisilla tekstifragmenteilla. Otsikolla Mein Traum ne kertovat Schubertin unesta, joka liittyi äidin kuolemaan ja vieraantumiseen isästä sekä sovinnon etsimiseen. Tekstit ovat syntyneet samoihin aikoihin kuin sinfonia, ja Jacobs katsoo niiden perustelevan, miksi sinfonia tarvitsi vain kaksi osaa. Tekstejä ei ehkä olisi tarvinnut äänittää sinfonian osien edelle, mutta ne inspiroivat avausosassa komeaa tragediaa, joka ei ihan kompensoi joitakin yhteissoiton puutteita. Toinen osa on riuska, sooloissaan elegisen kuulas, mutta samalla räjähdysaltis. Lopputahtien sovinto tuntuu löytyvän kodikkaan mutkattomasti.

Antti Häyrynen

Orkesterimusiikki