torstai toukokuu 30. 2024

Uuno Klami -sävellyskilpailun voittajat on valittu

10-14-vuotiaiden sarjan sijoittuneet vasemmalta: Justiina Syrjänen, Samuel Ahonen ja Siiri Koivunen. © Petri Hurme / Vinkeä Design Oy

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ratkennut. Tulosten julkistaminen ja palkintojenjako tapahtui Kouvolassa, Kuusankoskitalolla torstaina 10.11. pidetyn toisen finaalikonsertin jälkeen. Tuomaristoon kuuluivat Atso Almila (puheenjohtaja), Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev.

10-14 vuotiaiden sarjassa ensimmäiselle sijalle sijoittui tamperelainen Samuel Ahonen teoksellaan Saame, toiselle sijalle haminalainen Justiina Syrjänen teoksellaan Consertino h-molli n.02, osa1: Hetki ja kolmannelle sijalle helsinkiläinen Siiri Koivula teoksellaan Koralliriutta. Lisäksi tunnustuspalkinnot jaettiin kangasalalaiselle Niilo Halmiselle teoksellaan Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle ja järvenpääläiselle Vilho Perttilälle sävellyksellään Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi. 

15-19-vuotiaiden sarjan sijoittuneet vasemmalta: Sofia Kiviniemi, Gabriel Kivivuori ja Sointu Aalto © Petri Hurme / Vinkeä Design Oy

15–19-vuotiaiden sarjan ensimmäiselle sijalle nousi joensuulainen Gabriel Kivivuori Sereno sävellyksellään La pajara. Toiseksi sijoittui helsinkiläinen Sofia Kiviniemi sävellyksellään From -21 to + 35 nro 17 ja kolmanneksi Kanadan Edmontonista ponkaiseva Sointu Aalto teoksellaan Trapdoors. Tunnustuspalkinnot jaettiin espoolaiselle Alex Halmeelle teoksellaan Vivace pianolle ja jousille nro 10 sekä kajaanilaiselle Jino Pieviläiselle sävellyksellään Poeme Tragique nro 13.

Palkinnoiksi jaettiin sävellyskilpailuyhdistyksen puolesta sävellyksenopetusta sekä nuottipalkintoja kaikille finalisteille. Lisäksi voittajat sekä toiseksi ja kolmanneksi tulleet palkittiin stipendeillä. Myös Kouvolan ja Kotkan kaupungit jakoivat kaikille finalisteille tunnustuspalkinnot.

Tuomaristo luonnehti sävellyskilpailun teosten tyyliä moninaiseksi, kehui nuorten säveltäjien muusikkoutta sekä totesi, että sävellysopintojen yleistyminen on teoksissa esillä. 

”Teokset ammentavat paitsi klassisen musiikin perinteistä, myös elokuvamusiikista, runoudesta ja esitystaiteesta. Teosten taustalla on kuultavissa vaikutteita eri maanosien musiikista Uuno Klamin hengessä. Nuoret ovat ottaneet luontevasti roolin säveltäjinä, jotka kommunikoivat kapellimestarin ja muusikoiden kanssa, tekevät huomioita sävellystensä tulkinnasta ja ovat median haastateltavina”, tuomaristo kommentoi tiedotteessa. 

Neljättä kertaa järjestettyyn kansalliseen sävellyskilpailuun saapui 47 sävellystä eri puolilta Suomea. Kilpailun tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria sävellysharrastuksen pariin ja tuoda esille nuoria musiikin tekijöitä teoksineen. Kymi Sinfonietta esitti finaaliin päässeet teokset kapellimestari Atso Almilan johdolla Kotkassa 9.11 ja Kouvolassa 10.11. YLE radioi Kouvolan finaalikonsertin. Konsertti jää kuunneltavaksi YLE Areenaan.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset