maanantai kesäkuu 27. 2022

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven: Sinfoniat nro 6-9. Sara Gouzy, sopraano, Laila Salome Fischer, mezzosopraano, Mingjie Lei, tenori, Manuel Walser, baritoni, La Capella National de Catalunya, Le Concert des Nations, johtajana Jordi Savall. AliaVox AVSA9946 (3 cd).

Jordi Savall on viimeinen vanhan liiton periodijohtajista, joka on levyttänyt Beethovenin sinfoniat. Teokset ovat hänelle pitkän musiikillisen kehityksen päätepiste, eikä hän ole johtanut Beethovenia myöhäisempää musiikkia. Mutta nämä sinfoniat ovat myös laajemman kulttuuriprojektin huipentuma, jossa risteytyvät Savallin aiempien levytysten humanistiset pyrkimykset.
Le Concert des Nations -orkesterin tulkinnat on silti ankkuroitu vallitseviin näkemyksiin periodisoitosta. Tempot sivuavat metronomilukemia, ja soitto on objektiivisen tarkkaa, vaikka ei mekaaniseksi metodisoitua.

Pastoraalisinfonia” ei ole turistien kesäretki luonnon helmaan vaan valistushenkisesti dramatisoitu tutkielma ihmisen luontosuhteesta. Linnut puron varrelta on huomioitu ornitologin valppaudella, ja myrsky pyyhkäisee ihmisten yli meteorologin ymmärryksellä. Seitsemännessä sinfoniassa Savall vapauttaa rytmienergian, jonka seremoniamestarina toimii patarumpali Riccardo Balbinutti kovine kapuloineen ja erehtymättömine ajoituksineen.

Jos hitaan osan tunneilmaisu jää hivenen etäiseksi, niin kahdeksannesta sinfoniasta löydetään myös äkkiväärä huumori. Yhdeksäs sinfonia on sarjan kruunu, uljaalla monikanavaäänityksellä vahvistettu näytös, joka päätyy vahvasti elettyyn unelmaan paremmasta maailmasta. Ensimmäinen ja hidas osa kuulostavat hiukan kireiltä, mutta nuorekas solistikvartetti ja 40-henkinen kuoro sytyttävät finaalin Oodin ilolle.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliErkki Melartin
Seuraava artikkeliMichel-Richard De Lalande

orkesterit ja konsertot