maanantai kesäkuu 27. 2022

Michel-Richard De Lalande

Michel-Richard De Lalande: Symphonies pour les soupers du roi. Le Poème Harmonique, johtajana Vincent Dumestre. Chateau de Versailles CVS048.

Hovisäveltäjä Michel-Richard De Lalande (1657–1726) seurasi Ludvig XIV:tä musiikillisena varjona noin neljänkymmenen vuoden ajan. ”Aurinkokuninkaan” musiikilliset intohimot kohdistuivat näyttämölle, mutta De Lalande sonnusti sävellyksillään kuninkaallisen arjen, iltapuhteet, rukoukset ja ruokailut. ”Sinfoniat kuninkaan illallisille” eivät ole haarukoiden ja veitsien kalinaa säestävää taustaa, vaan nokkelia soitinsarjoja, joista löytyy kuninkaan rakastamia tansseja, mutta myös syvähenkisiä passacaglioita. Musiikista tulvii muistoja näyttämöltä, metsästysretkiltä ja taisteluista – monarkkisen elämän koko kirjo.

Ludvig XIV:n illalliset olivat tarkan koreografian valtiollinen toimitus, joka ei sulkenut pois henkilökohtaisia mieltymyksiä. Sen vuoksi Vincent Dumestre ja Le Poème Harmonique -orkesteri aloittavat näytteensä illallismusiikista ”Suurella kappaleella, jonka kuningas usein vaati” (Grande Pièce royaule, qui le Roi demandait souvent). De Lalanden illallissarjat käsittävät yhteensä yli 300 kappaletta, mutta levylle valikoidut D-duuri-, g- ja e-mollisarjat antavat hyvän poikkileikkauksen ainakin yksien illallisten ajaksi. Teosten soitinkokoonpanosta ei ole täyttä varmuutta, mutta Dumestrella on käytössään Versaillesin hoviorkesterien koko soitinvalikoima. Soittoa hallitsee ranskalaisbarokin kepeys ja eleganssi, mutta ruokien ja kattausten rekonstruointi onkin vaikeampaa.
Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliLudwig van Beethoven
Seuraava artikkeliPaul Hindemith

orkesterit ja konsertot