maanantai kesäkuu 27. 2022

Pantsho Vladigerov

Pantsho Vladigerov: Viulukonsertot nro 1 op. 11 ja 2 op. 61, Burlesque op. 14, Hora op. 18/1, Vardar op. 16, Bulgarialainen sarja op. 21, Bulgarialainen tanssi kahdelle viululle, Eleginen romanssi sellolle, Konserttifantasia sellolle op. 35. Georgi Badev, Dina Scheidermann ja Emil Kamilarov, viulu, Ventseslav Nikolov, sello, Bulgarialainen kamariorkesteri, johtajana Pancho Vladigerov, Bulgarian radion kansallinen sinfoniaorkesteri, johtajana Alexander Vladigerov. Capriccio C8064.

Jokaisella eurooppalaisella kansakunnalla kuuluu olla taidemusiikin kansallissankarinsa, mutta yleissivistykseen on jäänyt tältä osin aukkoja. Bulgaria on tunnettu verevästä kansanmusiikistaan, joka on seikkaillut Bartókin ja monien nykysäveltäjien teoksissa, mutta bulgarialaisten taidesäveltäjien nimeäminen onkin vaikeampaa. Pantsho Vladigerov (1899-1978) opiskeli ensin Sofiassa kirkkomusiikistaan tunnetun Dobri Hristovin johdolla ja sitten Berliinissä Paul Juonin oppilaana. Berliiniin Vladigerov myös jäi pitkäksi aikaa teatterilegenda Max Reinhardtin Saksalaisen teatterin musiikinjohtajaksi. Sieltä hän kotiutui 1930-luvulla Bulgariaan Sofian konservatorion sävellyksen professoriksi.

Vladigerovin musiikki on lähtökohdiltaan myöhäisromanttista, josta on edetty sekä modernimpaan että folkloristisempaan suuntaan. Kaksi sinfoniaa, viisi pianokonserttoa ja kaksi viulukonserttoa ovat laajan tuotannon kivijalka, mutta paljon löytyy kansanmusiikkivaikutteisia rapsodioita ja fantasioita. Vladigerov oli taiturillinen orkesterinkäsittelijä, jota arvostivat niin Richard Strauss kuin Shostakovitsh. Se käy ilmi kahdesta räiskyvästä viulukonsertosta (1920, 1968), joiden solistina Georg Badev saa pistää peliin kaiken temperamenttinsa ja taituruutensa. Toiselle levylle tallennetut pienimuotoisemmat teokset, tunnetuimpana Vardar-rapsodia, ovat nekin viihdyttäviä ja vauhdikkaita solistinäytöksiä. Tuplalevyn esitykset tulevat Balkantonin 1970-luvulla tekemiltä vinyylilevyiltä: niiden räyhäkkä saundi ja heittäytyvä meininki kertovat nostalgisesti menneestä ajasta.

 Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliSchönberg ym.
Seuraava artikkeliBach

orkesterit ja konsertot