tiistai maaliskuu 21. 2023

Ralph Vaughan Williams

Ralph Vaughan Williams: Sinfoniat nro 6 ja 8, England, my England, Englantilaisia kansanlauluja. BBC:n sinfoniaorkesteri ja -kuoro, Roderick Williams, baritoni, johtajana Martyn Brabbins. Hyperion CDA68396.

Englannissa vietettiin 2022 Vaughan Williamsin 150-vuotisjuhlaa, mutta säveltäjä ei ole vakiinnuttanut asemaansa yhtä lujasti kansainvälisessä ohjelmistossa. Martyn Brabbins ja BBC:n sinfoniaorkesteri vastaavat tuoreimmasta sinfonioiden kokonaislevytyksestä, josta on vielä yksi julkaisu tulossa. Vuonna 1947 valmistunut kuudes sinfonia on säveltäjän rajuimpia luomuksia, jonka dramaattinen sävelkieli yhdistettiin syntyaikana maailmansotaan.

Brabbins ei tartu ennakko-oletuksiin vaan nostaa teoksesta esiin kaikki tasot ja yksityiskohdat. Tasapuolisessa tarkkavaisuudessaan tulkinnasta ehkä puuttuu vimmaa, jolla Stokowski aikoinaan naulasi teoksen historiaan, mutta Hyperionin huolella äänittämä esitys kuuluu nykyajan parhaimpiin. Säyseämmässä kahdeksannessa sinfoniassa (1955) Brabbinsin kärsivällinen ote palkitaan ruhtinaallisemmin, ja BBC:n sinfonikot nostavat valokeilaan persoonallisen orkesterinkäsittelyn. Lisänumerot on suunnattu kotoperäiselle yleisölle.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Orkesterimusiikki