tiistai kesäkuu 28. 2022

Vivaldin fagottikonsertot yllättävät

Antonio Vivaldi: Fagottikonsertot V: RV:t 467, 476, 479, 482, 486, 489, 497. L’Onda Armonic, Sergio Azzolini, fagotti ja musiikinjohto. Naïve OP 30573.

 

Antonio Vivaldi on monien muiden saavutustensa ohella koko musiikin historian merkittävin fagottisäveltäjä. Hän sävelsi fagotille poikkeuksellisen paljon soolokonserttoja, oletettavasti räätälöitynä poikkeukselliselle taiteilijalle. Niitä on kuultu ennenkin, mutta vasta Sergio Azzolinin levysarja on vahvistanut, miten erikoisista, omaperäisistä ja räjähtävän dramaattisista teoksista on kyse. Naïven kokonaislevytyksen viidenteen osaan on koottu viisi duuri- ja kaksi mollikonserttoa, joissa fagotti esiintyy taiturillisena oopperan päähenkilönä, jonka jykevästä hahmosta on turha etsiä matalamielistä pelleilyä.

Azzolini on historiallisten lähteiden pohjalta sormeillut levyn konserttojen orkesterikokoonpanoa, johon on lisätty continuosoittimia ja puhaltimia, kuten muhkeasti pörisevä Fagotto grande tai Flauto basso, barokkinen bassohuilu. Sen seurauksena levyn avaava a-molli-konsertto RV 497 kajahtaa korviin miltei wagnerilaisella hulppeudella. Historiallisten puristien kulmakarvat varmaan kohoilevat, kun yleensä pelkillä jousilla operoivat teokset rikastuvat värikkäiksi spektaakkeleiksi. Azzolini ohjaa konsertoista syntyviä draamoja varmalla kädellä. Hänen fagottinsa laulaa hitaissa osissa ensirakastajan kaiholla ja tykittää ääriosissa kimmoisalla koloratuuritekniikalla.

Antti Häyrynen

orkesterit ja konsertot