sunnuntai helmikuu 5. 2023

Caroline Shaw

Caroline Shaw: Thousandth Orange, Gustav le Gray, The Wheel, Boris Kerner, In manus tuas, Limestone & Felt. I Giardini. Alpha 881.

Caroline Shaw (s. 1982) on New Yorkissa asuva muusikko – laulaja, viulisti, säveltäjä ja tuottaja – josta tuli vuonna 2013 kautta aikain nuorin Pulitzer-palkinnon voittaja. Hän on niittänyt mainetta myös yhteistyöstään räppäri Kanye Westin kanssa. Shaw’n musiikissa kuuluu vaikutteiden kirjo amerikkalaisesta minimalismista Mozartin ja Brahmsin kamarimusiikkiin. ”Postmoderni” on varmaan leimasin, joka Shaw’n teoksien yhteydessä on useimmin viuhunut, mutta tälläkin ilmiöllä on jo pitkä historia ja rungostaan haarautunut lehvästö. Shaw’n musiikki on perusolemukseltaan yksinkertaista ja seurustelee vapautuneesti menneisyyden ja eri tyylien kanssa.

Tuhannennessa appelsiinissa” innoituksen lähteena ovat monien maalausten hedelmäkulhot, mutta musiikillisena kummina ovat Brahmsin pianokvartetot. Valokuvauksen uranuurtaja Gustave le Grayn mukaan nimetyssä pianokappaleessa pääosassa on Chopin ja hänen a-molli-masurkkansa. The Wheel pianolle ja sellolle alkaa eleettömän alun jälkeen pyöriä yhä vinhemmin. Soolosellolle ja kukkaruukuille sävelletty Boris Kerner etenee bachmaisena passacagliana, mutta nimi on peräisin kuuluisalta liikennesuunnittelijalta. Levyn musiikkia leimaa rento viattomuus ja kyky nähdä ihmeitä pienissäkin asioissa.

Antti Häyrynen

Soitin- ja kamarimusiikki