maanantai kesäkuu 17. 2024

Korkeat sopraanot veivät voiton Lappeenrannan laulukilpailuissa

Voittoisat sopraanot Ida Antola ja Iris Candelaria sekä miesten sarjan paras Veikko Vallinoja iloitsivat. © Maarit Kytöharju

Ida Antola ja Iris Candelaria jakoivat naisten sarjan ensimmäisen palkinnon lauantaina päättyneissä Lappeenrannan laulukilpailuissa. Sarjan toiseksi tuomaristo nosti Sonja Herrasen, ja kolmannen sijan jakoivat Elisaveta Rimkevitch ja Heta Sammalisto. Kaikki palkitut naislaulajat ovat sopraanoja.

Miesten sarjassa tuomaristo päätyi siihen, että ykköspalkintoa ei jaettu. Kakkospalkinnon sai baritoni Veikko Vallinoja ja kolmannen jakoivat tenorit Jasper Leppänen ja Joonas Vatjus.

Sekä Antola että Candelaria saivat 8000 euron palkinnon. Toisen palkinnon saajat kuittasivat 6000 euroa ja kolmannen 4000 euroa. Kansallisoopperan ja -baletin tukisäätiö stipendien saajat (2500 €) olivat sopraanot Elisaveta Rimkevitch ja Sonja Herranen, ja OP Etelä-Karjalan erikoispalkinto (1000 €) meni Johanna Nylundille ja Suni OY:n lahjoittama yleisön suosikki -palkinto Iris Candelarialle.

Molemmat voittoisat naislaulajat edustavat korkeita sopraanoja, ja he huipensivat finaalisuorituksensa näyttäviin ja taiturillisiin bel canto -numeroihin: Antola aariaan Rossinin oopperasta Järven neito ja Candelaria Lucian lähdeaariaan Donizettin oopperasta Lucia di Lammermoor

Aivan uusia nimiä voittajat eivät olleet, sillä he ovat jo esiintyneet Kansallisoopperassa ja muilla lavoilla. Antola lauloi viimeksi Kaija Saariahon oopperassa Innocence, ja Candelaria kunnostautui Yön kuningattarena Mozartin Taikahuilussa.

Yhtään bassoa tai matalampaa naisääntä ei päässyt finaaliin. Miesten vähäisyys kilpailussa herätti huolta. Sille löytyi yhtenä selityksenä se, että moni kynnelle kykenevä mieslaulaja oli kilpailuajankohtana sidottu muihin töihin.

Tasoa kuitenkin pidettiin kautta linjan korkeana. Miesten finaalisuorituksista huomiota herättivät Veikko Vallinojan pureva näkemys Merikannon Juhan aariasta ja Jasper Leppäsen tunteikas tulkinta Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Lenskin aariasta. Kilpailijoita säesti Lappeenrannan kaupunginorkesteri Erkki Lasonpalon johdolla.

Tuomariston puheenjohtajana oli oopperanjohtaja Lilli Paasikivi ja jäseninä pianotaiteilija Ilmo Ranta, tenori Topi Lehtipuu, kapellimestari Ville Matvejeff, baritoni Gabriel Suovanen ja sopraano Marjukka Tepponen.

Lisää kilpailusta voittajien haastatteluineen sivuillamme ja printtilehdessämme myöhemmin.

 

Tuoreimmat uutiset