sunnuntai joulukuu 4. 2022

Nikolai Kapustin

Nikolai Kapustin: Blueprint – pianomusiikkia jazztriolle. Sunrise, Konserttietydejä op. 40, Variaatiot op. 41, Motive Force op. 45, Big Band Sound op. 46, Jazzpreludeja op. 53, The End of a Rainbow op. 112, Paraphase on Blue Bossa op. 123, Paraphase on Aquarela do Brasil opp. 118. Frank Dupree, piano, Jakob Krupp. basso, Meinhard Jenne, rummut. Capriccio C5439.

Kiivaasti taistellun Donetskin alueella syntynyt Nikolai Kapustin (1937-2020) oli jazzille omistautunut ukrainalainen konserttimusiikin säveltäjä. Hän ei halunnut kutsua teoksiaan jazziksi, sillä ne ovat täysin nuoteille kirjoitettuja ilman improvisointia. Tyyliltään pianisti Frank Dupreen, basisti Jakob Kruppin ja rumpali Obi Jennen soittamat pariminuuttiset, otsikoinniltaan vaihtelevat kappaleet ovat kuitenkin silkkaa jazzia. Ne ovat myös virtuoosista, kekseliästä ja riemukasta musiikkia, joka saa Kapustin-spesialistiksi nousseen Dupreen johdolla svengaavat levytykset. Tietty germaaninen suoraviivaisuuskin tuntuu sopivan musiikkiin, jonka rytmit ja käänteet on organisoitu paperille etukäteen.

Blueprint-levyn alaotsikkona on ”pianomusiikkia jazztriolle”, joka muistuttaa että kontrabasso ja rumpusetti ovat mukana eräänlaisena turboahtimena. Pianomusiikkia ovat myös teemat, joista löytyy vähän hyräiltävää, mutta paljon näyttäviksi asteikoksi ja kuvioketjuiksi purkautuvaa tekstuuria. Kapustinin jazz-idiomi on swingmäisen perinteinen, johon hän lisäsi tarvittaessa latinalaisrytmejä ja muuta mukavaa. Tietty samanlaisuuden kiro kappaleita vaanii, mutta kun tällainen konserttimusiikki on ylipäätään harvinaista ja elämänilossaan tervetullutta, niin ei valiteta.

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Soitin- ja kamarimusiikki