maanantai kesäkuu 27. 2022

Sigismond Thalberg

Sigismond Thalberg: L’art du chant applique au piano op. 70, Kolme Schubertin laulua, Auf Flügeln des Gesanges, Mi manca la voce. Paul Wee, piano. BIS 2315 (2 cd).

Piano on pohjimmiltaan lyömäsoitin, mutta kosketinsoittajat ovat kautta aikain kehitelleet konsteja siitä syntyvien rajoitusten ylittämiseksi. Sigismond Thalberg (1812-1871) oli yksi 1800-luvun suuria pianovirtuooseja, ainoa, jonka katsottiin uhmaavan Lisztin valta-asemaa. Thalberg ei ollut yhtä aktiivinen säveltäjänä, mutta klaveerisankareiden tiet risteytyivät pianosovitusten ja -transkriptioiden alueella. Sovituksia suosituista lauluista ja ooppera-aarioista syntyi ennen äänentallennusta valtaisia määriä, mutta Thalbergin sen enempää kuin Lisztinkään sovitukset eivät olleet tarkoitettu kotikäyttöön. Vuonna 1853 neljässä osassa julkaisemassaan L’art du chant applique au pianossa op. 70 (”Laulamisen taide sovellettuna pianolle”) hän esitteli metodinsa pianon muuttamiseksi melodiainstrumentiksi. 

Beethovenin, Mozartin, Schubertin, Weberin, Rossinin, Bellinin, Donizettin ja muiden laulu- ja oopperasävellysten sovituksilla Thalberg osoittaa, että myös pianolla sujuu bel canto. Op. 70 sovitukset kunnioittavat alkuperäisteoksia ja siirtävät konserttinumeroiden taituriokohelluksen sivuun. Sen sijaan Thalberg pyrkii näyttämään, kuinka luodaan illuusio laulamisesta käyttämällä pianon koko rekisteriä ja pedaaleja, synkronoimalla säestystä ja muuntelemalla melodian fraseerausta. Liikelakimies Paul Wee toteuttaa Thalbergin visiot tunnontarkasti ja modernin Steinwayn kapasiteettia hyödyntäen. Äänilevyn historiasta löytyy laulutaitoisempiakin pianisteja, mutta Thalbergin sovitusten soisi löytävän uusia esittäjiä. Op. 70 kaksikymmentäneljä sovitusta päättyvät napolilaislauluun Fenesta vascia, joka palauttaa mieleen Pavarottin parhaassa vedossaan. Onnistuneita ovat myös kolme erillistä Schubertin liedin sovitusta. 

Antti Häyrynen

Edellinen artikkeliReali ym.
Seuraava artikkeliMieczyslaw Weinberg

Soitin- ja kamarimusiikki