maanantai syyskuu 16. 2024

Klassinen Hietsu lopettaa, muut konserttisarjat jatkavat

Klassisen Hietsun lopettamispäätös on surullinen uutinen vapaalle kentälle. Kuka ottaisi hienon tilan nyt haltuunsa? Katarina Ruckgaber ja Sholto Kynochi loivat lied-tulkintoihinsa intiimiä puhuttelevuutta huhtikuussa 2023. © Harri Kuusisaari

Pääkaupunkiseudun vapaat klassisen musiikin konserttisarjat ovat julkaisseet syksyn ohjelmiaan. Klassinen Hietsu viettää viimeistä kauttaan, sillä se lopettaa tämän vuoden lopussa resurssipulan takia.

 

Hietsun Paviljongissa vuodesta 2017 järjestetty Klassinen Hietsu -konserttisarja ilmoittaa alkavan syyskauden jäävän viimeisekseen. Se on ollut korkeatasoinen ja lämminhenkinen tapahtuma itse leivottuine väliaikapullineen, ja se sai Taiteen Valtionpalkinnon vuonna 2021 yhdessä Hietsu is Happening! -yhdistyksen kanssa. Se on järjestänyt 8–10 konserttia vuodessa, ja esiintyjiä on kertynyt yli 130.

”Hallitus on leikannut kulttuurin määrärahoja jo kuluvana vuonna, ja leikkaukset ovat kohdistuneet vapaan kentän toimijoihin, myös meihin. Emme päässeet koskaan Taiken monivuotisen toiminta-avustuksen piiriin, emmekä enää voineet saada erityisavustusta. Rahoituspohjamme on kestämättömän hutera pitkäjänteiselle toiminnalle”, yhdistys perustelee lopettamispäätöstä tiedotteessa. 

Klassisen Hietsun takana on kolmen hengen taiteellinen johtotiimi, johon kuuluvat viulisti Eriikka Maalismaa, pianisti Emil Holmström ja kitaristi Petri Kumela. Sarjaa ovat tukeneet Taike, Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki.

”Olemme halunneet pitää lippujen hinnat matalana, jotta pienituloisemmillakin olisi mahdollisuus päästä kuulemaan kamarimusiikkia matalalla kynnyksellä. Olemme myös pystyneet maksamaan esiintyjille kamarimusiikkikentillä suhteellisen hyvät esiintymispalkkiot. Tässä uudessa tilanteessa joutuisimme tinkimään molemmista periaatteista, ja se tuntuu meille mahdottomalta suunnalta.”

Syksyn aikana Hietsusssa on vielä kolme konserttia. 15.9. esiintyvät Kekkonen-kitarakvartetti ja Kaari Martin. 20.10. konsertissa kuullaan Carita Holmströmin ja Kaija Saariahon musiikkia, esiintyjinä Holmström itse, Meta4, Emil Holmström, Eriikka Maalismaa ja Riitta Pesola.

Viimeisessä konsertissa ”painitaan lopun ja epätoivon teemojen kanssa, kuitenkin Klassiselle Hietsulle ominaisessa vekkulissa hengessä”. Kuultavilla on Dowlandin lauluja, Messiaenin Aikojen lopun kvartetto ja Adamsin Jouluyö.

Isabelle Faustin ja Alexander Melnikovin duokonsertti Ritarihuoneella on syksyn kamarimusiikin juhlahetkiä..

Huippuja Seriös-sarjaan ja Ritarihuoneelle

Muista pääkaupunkiseudun vapaista konserttisarjoista vireimpinä jatkavat Helsinki Seriös ja Solistiyhdistyksen konserttisarja. Ritarihuone-konsertit jäävät syksyllä yhteen, mutta se on sitäkin tasokkaampi: viulisti Isabelle Faustin ja pianisti Alexander Melnikovin duo esittää 24.9. Brahmsin ja Schumannin sonaatit, joiden välissä kuullaan Weberniä ja Kurtagia. Tiedossa on syvällistä kamarimusiikkia alan huipulta. 

Huippuja on luvassa myös Helsinki Seriös -sarjassa Sibelius-Akatemian R-talon salissa. 8.9. esiintyvät viulisti Viktoria Mullova ja fortepianisti Alasdair Beatson. 22.8. ovat vuorossa Kamus-kvartetti ja laulaja-säveltäjä Caroline Shaw ja 13.10 Bretnato-kvartetti. 17.11. lavalle astuvat tenori Ian Bostridge ja pianisti Ralf Gothóni Schubertin Winterreisen parissa. 15.12. kuullaan Trio Gaspardia.

Solistiyhdistys on keskittänyt sarjansa loka-marraskuuhun, ja konsertit pidetään Temppeliaukion kirkossa. Ne ovat ilman väliaikaa ja pääsymaksua. 6.10. esiintyvät huilisti Sami Junnonen, cembalisti Elina Mustonen ja teorbisti Eero Palviainen. 12.10. Eart Ears Ensemble esittelee ohjelman, joka keskittyy hengitykseen ja sen mahdollisuuksiin.

Konsertissa 19.10. Annemarie Åström, viulu, Maria Puusaari, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu, Eeva Rysä, sello ja Tiina Karakorpi, piano tutkivat ohjelmassaan luonnon monimuotoisuutta. 25.10. Sopraano Tuuli Lindeberg ja pianisti Minttu Siitonen esittävät Ingeborg von Bronsartin, Heta Ahon ja Francis Poulencin musiikkia. 8.11. Joel Papinoja pitää pianoresitaalin, ja 16.11. kuullaan vanhaa musiikkia Anneliina Rifin tarttuessa nokkahuiluun, lyyraan ja kelloihin.

Ian Bostridge esittää Ralf Rothónin kanssa Schubertin Winterreisen Helsinki Seriös -sarjassa.

 

 

Tuoreimmat uutiset