torstai marraskuu 21. 2024

Kulttuurin rahoitusjärjestelmää uudistetaan

 

Yksi valtionosuuksien saajista: Helsingin kaupunginorkesteri vuonna 2011. Kuva: Heikki Tuuli

Orkestereita, museoita ja teatteria rahoittava nykyinen valtionosuusjärjestelmä on monien mielestä vanhentunut.

Ehdotus kulttuurin valtionosuuksien rahoitusjärjestelmän uudistuksesta etenee Opetus- ja kulttuuriministeriössä. Ministeriön mukaan rahoitusjärjestelmää on tarkoitus uudistaa niin, että se ottaa paremmin huomioon taidekentän ja yhteiskunnan muutokset.

Nykyinen valtionosuusjärjestelmä rahoittaa orkestereita, tanssia ja teatteria. Ylen Uutisten mukaan järjestelmää on arvosteltu vuodesta toiseen samojen, jo asemansa vakiinnuttaneiden taidelaitosten, museoiden ja taiteellisten ryhmien palvelemisesta. Taidekenttä on lisäksi muuttunut siitä lähtien, kun nykyinen järjestelmä otettiin 1990-luvun alussa käyttöön. Muun muassa uudempi taidemuoto nykysirkus ei ole saanut valtionosuuksien rahoitusta ollenkaan. Ylen mukaan myös taidemusiikin ja nykytanssin tekijät ovat tahtoneet päästä valtionrahoituksen piiriin.

Elokuussa 2016 opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti asiantuntijatyöryhmän miettimään rahoitusjärjestelmän uudistusta. Työryhmän tehtävänä oli muodostaa kokonaiskuva kulttuurikohteiden rahoituksesta. Ryhmän jäsenet edustivat kulttuurikentän eri toimijoita ja vaikuttajia, ja ryhmän puheenjohtajana toimi muusikko Jaakko Kuusisto. Työryhmän työn hiominen jatkuu nyt Opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Ehdotuksen mukaan tuesta tehtäisiin jatkossa määräaikaista ja hakijat joutuisivat perustelemaan kelpoisuutensa tukeen aina säännöllisin väliajoin. Siitä, miten tuet jaettaisiin eri taidemuotojen ja museoiden kesken, ei ole vielä tiedotettu mitään.

Lopullisen ehdotuksen uudeksi rahoitusjärjestelmäksi pitäisi olla valmis syksyllä 2017. Uusi järjestelmä tulisi virallisesti voimaan 1.1.2019.

Tuoreimmat uutiset