torstai toukokuu 30. 2024

Mika Kares Bayreuthin Ringin Hageniksi

Mika Kares irrottelee Hagenina Berliinin valtionoopperassa. Elokuussa on vuorossa sama rooli Bayreuthissa.

Bassolaulaja Mika Kares on kiinnitetty tämän kesän Bayreuthin Wagner-festivaaleille laulamaan Hagenin osaa Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian päätösosassa Jumalten tuhossa. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka laulaa tätä Wagnerin bassorooleista raskainta ja demonisinta säveltäjän itse perustamalla festivaalilla. Tilaisuus tuli, kun rooliin alun perin kiinnitetty Dmitri Belosselski joutui perumaan. 

Suomalaisten panos on muutenkin vahva tämän vuoden Bayreuthin Ringissä, sillä sen kapellimestarina on Pietari Inkinen. Hänen piti johtaa se jo viime kesänä, kun Valentin Schwarzin ohjaama tuotanto tuli ensi-iltaan, mutta hän joutui perumaan viime hetkellä sairastuttuaan koronaan. Sekä Inkinen että Kares tekevät debyyttinsä festivaalilla.

Kares otti Hagenin ensi kertaa ohjelmistoonsa viime syksynä Berliinin valtionoopperassa. Hän kertoi roolityöstään lokakuun 2022 Rondon kansijutussa. Kolmen Berliinin syklin lisäksi hän lauloi sitä myös kesäkuussa Wienin valtionoopperassa.

”Debyytti Jumalten tuhon Hagenina oli maailmanluokan tapaus. Kares on Matti Salmisen suvereeni seuraaja paholaismaisen roolin haltijana”, kirjoitin Rondossa Berliinin esitysten perusteella.

”Hagen istuu hänen äänelleen hyvin. Laulussa on purevuutta ja jylyä aina sotaisia miesten kutsuhuutoja myöten, mutta vielä oleellisempaa on Kareksen kyky ilmentää Hagenin salakavalaa, manipulatiivista demoniaa. Tässä esityksessä esiin tulevat myös pahuuden taustat: Hagen on isänsä Alberichin vallassa oleva, rikkinäinen ihminen, jolle sormus on pakkomielle.”

Tuoreimmat uutiset