Wagner-luokan ryöstötarina

Wagnerin Ringin tarina alkaa, kun kääpiö Alberich röystää kullan Reinintyttäriltä. Tässä Jukka Rasilainen roolissa Kansallisoopperassa. © Ralph Larmann

Kun Suomen Wagner-seuran mittava raha-aarre joutui nettirosvojen kynsiin syksyllä 2022, epäiltiin että Reininkulta-oopperan kullanryöstäjä Alberich olisi ollut liikkeellä. Lopulta kävi kuitenkin niin kuin Wagnerin Ringissä, että aarre palautui alkulähteilleen keväällä 2024, mikä on nettipetosten maailmassa todella harvinaista. Rahojen palautuminen yllättäen kiirastorstaina antoi Suomen Wagner-seuralle aiheen kutsua tapahtumaa Pitkäperjantain ihmeeksi Wagnerin Parsifalin mukaan.

Kun rahoja säilyttänyt Ålandsbanken käsitteli seuraa liikeyrityksen tapaan, oli todella vähän toivoa saada tuo 125 000 euron summa takaisin, sillä pankit eivät maksa nettipetosten yhteydessä korvauksia liikeyrityksille. Seuran vastuuhenkilöt puheenjohtaja Heikki Virrin johdolla päättivät tehdä valituksen Pankkilautakunta Finelle lähtien siitä, että rahat oli kähmitty yksityisen henkilön eli silloisen toiminnanjohtajan Peter Häggblomin tilin kautta.

Häggblom oli vahingossa mennyt Ålandsbankenin sivua muistuttavalle sivustolle, ja siellä rosvot neuvoivat häntä ottamaan käyttöön mobiilivarmenteen, johon hän ei ollut aiemmin perehtynyt. Kun hän näin paljasti tunnuksensa, vaihtoivat rosvot hänen puhelinnumeronsa omaansa ja pääsivät operoimaan Häggblomin tilejä. Niillä oli Wagner-seuran lisäksi sekä Häggblomin, että myös muiden seurojen rahoja. Rosvot nostivat sopivissa erissä noin 125 000 euroa 16 tilille Euroopan eri pankkeihin.

”Lähempi tarkastelu osoitti, että pankin turvatoimet antoivat mahdollisuuden puhelinnumeron vaihtamiseen ilman kontrollia. Tosin pankki korjasi tämän virheensä pian seuralle tapahtuneen vahingon jälkeen näin tunnustaen omat puutteensa”, kertoo Peter Häggblom.

Peter Häggblomia painoi syyllisyyden taakka, joten hän raatoi valituksen parissa yli kesän 2023. Onneksi hänellä oli identiteettivarkauden vahingot korvaava vakuutus, jonka avulla voitiin palkata lisää juridista asiantuntemusta valituksen tekemiseen. Lohduttihan se jonkin verran, että Pankkilautakunta keväällä 2024 tuli yksimielisesti siihen tulokseen, että pankki oli vastuussa rahojen häipymisestä. Häggblomia ei enää syytetty törkeästä huolimattomuudesta. Pankki ilmeisesti tunnusti oman töppäyksensä tämän päätöksen jälkeen ja palautti rahat.

Jos Suomen Wagner-seura hoitaa talouttaan tästä lähtien viisaasti, voidaan jatkaa nuorten laulajien tukemista Bayreuth-stipendein, järjestää Wagner-tilaisuuksia kotimaassa ja tehdä Wagner-matkoja ulkomaille.

Edellinen artikkeliSibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri BBC Promsiin
Seuraava artikkeliMirjam Helin -laulukilpailu etsii musiikin tyylien ja merkitysten ymmärtäjiä