lauantai huhtikuu 20. 2024

Jonas Rannila Pori Sinfoniettan ylikapellimestariksi

Jonas Rannilan kansihaastattelu julkaistiin Rondossa 4/2023. Kuvat otti Tuomas Tenkanen.

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on kutsuttu Porin kaupunginorkesterin seuraavaksi ylikapellimestariksi. Rannila aloittaa tehtävässä syyskaudella 2024. Sopimus on kaksivuotinen yhden vuoden optiolla.

Rannila on yksi tämän hetken kysytyimmistä oopperakapellimestareista Suomessa. Hän toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä Suomalaisen oratoriokuoron taiteellisena johtajana.

”On upeaa jatkaa Porissa yhteistyötä, joka on ollut käynnissä jo parin viime vuoden ajan: olen saanut johtaa useampia kuoro- ja näyttämöteoksia Pori Sinfoniettan kanssa.Oli helppo sanoa kyllä, kun tietää, että muusikot toivovat työskentelyä kanssani”, Rannila iloitsee.

Kyseessä on Rannilan ensimmäinen ylikapellimestaripesti.

”Olen uuden edessä. Olen tullut tunnetuksi ennen kaikkea suurten kuoroteosten ja oopperan kapellimestarina ja nyt pääsen kunnolla syventymään sinfoniaohjelmistoihin. Rohkeus suojelee!”

Rannila debytoi kapellimestarina Suomen kansallisoopperassa kaudella 2022–23 ja on vieraillut viime vuosina muun muassa Tampereen, Turun, Kuopion, Joensuun ja Mikkelin kaupunginorkesterien sekä Tapiola Sinfoniettan ja Kymi Sinfoniettan kapellimestarina.

Ohjelmistoajatuksia tuleville kausilleen Rannila alkoi hahmotella heti. ”Ensimmäinen syksyni Porissa sisältää paljon sinfonista vokaalimusiikkia.”

Ylikapellimestarikautensa ohjelmistoon Rannila lupaa tuttuja helmiä ja uusia tuulahduksia tämän hetken merkittäviltä säveltäjiltä.

”Teemana jatkamme linjaa, joka orkesterilla on ollutkin: suurten merkkiteosten sovitukset pienemmälle orkesterille. Toiveenani on myös erimuotoiset yhteistyöt eri Satakunnan alueen taidekentän toimijoiden kanssa.”

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa lisäksi Leipzigissa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet muun muassa professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha.

Tuoreimmat uutiset