lauantai huhtikuu 20. 2024

Suomalaisten oopperaklassikkojen kausi – myös Eläinten vallankumous Kansallisoopperaan

Eläinten vallankumous, Animal farm, sai kantaesityksensä Amsterdamin oopperassa 2023. Ensi kaudella se nähdään myös Kansallisoopperassa.

Suomalaisen oopperan klassikot ovat vahvasti läsnä kauden 2024–25 ohjelmissa: Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset tulee Tampereelle ja Savonlinnaan, Aulis Sallisen Ratsumies ja Leevi Madetojan Pohjalaisia taas Kansallisoopperaan.

 

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta sekä Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten että Aulis Sallisen Ratsumiehen kantaesityksestä, ja juhlavuosi näkyy kauden ohjelmistoissa. Tampereen ooppera ja Savonlinnan oopperajuhlat tuottavat yhdessä Viimeisten kiusausten tuotannon. Se nähdään kuudesti Tampere-talossa maaliskuussa 2025 ja kolmesti kesällä Savonlinnassa.

Uuden tuotannon ohjaa Mikko Kouki, ja Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toimii kapellimestarina. Paavo Ruotsalaisen roolissa on basso Mika Kares ja Riittana sopraano Silja Aalto. Kares esittää roolin toistamiseen, sillä hän ehti esittää sen Jyväskylän Oopperassa 2022, mutta koronapandemian vuoksi esitys jäi silloin ainoaksi.

Suomalaisteema on läsnä myös Kansallisoopperan ensi kauden ohjelmassa. Sallisen Ratsumies saa uuden tulemisen toukokuussa 2025. Paavo Haavikon librettoon perustuvan teoksen ohjaa Jussi Nikkilä ja johtaa Hannu Lintu. Mika Kares saapuu myös tämän tuotannon pääosaan Antin rooliin. Annana on Miina-Liisa Värelä ja kauppiaan rouvana Anna Danik.

Suomen kansallisoopperan aseman saanut Leevi Madetojan Pohjalaisia nähdään Paavo Westerbergin uutena ohjauksena Kansallisoopperassa 21. marraskuuta 2024. Kapellimestarina on Jonas Rannila, ja päärooleissa ovat Ville Rusanen ja Jussi Vänttinen Jussina sekä Johanna Lehesvuori ja Marja Turunen Maijana. 

Uuden suomalaisen oopperan esittelyn Kansallisooppera hoitaa vierailuja isännöimällä. Säveltäjä Juha T, Koskisen ja libretisti -ohjaaja Aleksi Barrièren Earthrise nähdään Early Music Helsinki -festivaalin ja La Chambre aux échos -ryhmän tuotantona Alminsalissa elokuussa. Teos on saanut innoituksensa tähtitieteilijä Johannes Keplerin (1571–1630) ja hänen äitinsä elämäntarinoista. Musiikissa on myös vokaalitaiteilija Anni Elif Egecioglun osuuksia ja 1600-luvun musiikkia. Suomalaisen barokkiorkesterin yhtye soittaa.

Toinen uusi teos on Olli Kortekankaan tuorein ooppera Isfåglarna, jäälinnut, joka saa kantaesityksensä Kokkolassa syksyllä Keski-Pohjanmaan kamarioopperayhdistyksen tuottamana. Alminsaliin se saapuu marraskuussa. Ohjaus on Ville Saukkosen. Oopperan libretto, jonka on kirjoittanut kirjailija Johan Bargum, perustuu Ovidiuksen Metamorfoosien kertomukseen Alkyonesta ja kuningas Keyxistä.

Kansallisoopperan suurella näyttämöllä nähdään pitkästä aikaa myös ulkomaista nykyoopperaa. 28.3. saa ensi-iltansa Alexander Raskatovin Eläinten vallankumous (Animal farm). Se perustuu George Orwellin samannimiseen poliittiseen satiiriin siitä, kuinka Venäjän vallankumous rappeutui Stalinin väkivaltaiseksi diktatuuriksi.

Oopperassa ryhmä eläimiä aloittaa maatilalla vallankumouksen ja syrjäyttää tyrannimaisen maanviljelijän. Ajan myötä eläinten yhteiskunta muuttuu samanlaiseksi kuin ihmisten, ja alkuperäiset ihanteet tasa-arvosta unohtuvat.

Animal farm sai ensiesityksessä Amsterdamissa keväällä 2023. Se nousi saman tien yleisön ja kriitikoiden suosikiksi ja palkittiin vuoden kantaesityksenä International Opera Awards -gaalassa. Kansallisooppera on mukana sen yhteistuotannossa.

Uutena klassikkotulkintana Kansallisooppera tuo 31.1. ohjelmistoonsa Verdin Don Carloksen. Ohjaus on Davide Livermoren ja musiikinjohto Hannu Linnun. Päärooleissa nähdään mm. Timo Riihonen (Filip), Stefan Pop (Don Darlos), Silja Aalto (Elisabeth) ja Margarita Gritskova (Eboli). Vanhoista tuotannoista jatkavat Salome, Iloinen leski ja Oopperan kummitus.

Baletissa nähdään Hampurista tuotuna John Neumeierin Kuolema Venetsiassa, jossa Tadzion roolia esittää jo Hampurissa mukana ollut Atte Kilpinen. Omana uutuutena nähdään helmikuussa Reija Wäreen koreografioima, Edith Piafista kertova baletti. Huhtikuussa lavalle pääsevät Paul Lightfootin ja Sol Leónin, William Forsythen ja Sharon Eyalin teokset. Uusintoja ovat Kesäyön unelma, Prinsessa Ruusunen ja Saiturin joulu.

Kansallisoopperan orkesteri aloittaa Musiikkitalossa konserttisarjan. 15.8. solistina on sopraano Karita Mattila sekä 5.11. sopraano Kristine Opolais ja basso Mika Kares. Urkyö ja aaria -festivaalilla orkesteri konsertoi 8.8. Hannu Lintu johtaa.

Tuoreimmat uutiset