lauantai heinäkuu 27. 2024

Mirjam Helin -laulukilpailu etsii musiikin tyylien ja merkitysten ymmärtäjiä

Soile Isokoski painottaa, että Mirjam Helin -laulukilpailussa ei etsitä pelkkiä ääniä vaan myös musiikin tyylien ja merkitysten ymmärtäjiä. © Mirjam Helin -laulukilpailu

Mirjam Helin -laulukilpailu alkaa Helsingissä runsaan viikon kuluttua 3. kesäkuuta. Videokarsinnan perusteella mukaan valittiin 56 laulajaa, joiden taustat ovat 25 eri maassa. Hakemuksia tuli yhteensä 485. Suomalaisia on mukana neljä. 

Mirjam Helin -kilpailun tuomariston puheenjohtaja Soile Isokoski on iloinen hakijoiden korkeasta osaamistasosta. Hänen mukaansa taiteessa on vaikeaa asettaa ihmisiä paremmuusjärjestykseen. 

“Ensimmäinen valintakriteeri on tietenkin ääni, mutta se on vasta perusta. Tavoite on, että laulaja toteuttaa musiikin niin kuin se on kirjoitettu mutta menee myös nuottien taakse – eli todella elää laulun ja hallitsee eri tyylilajit. Verdiä ja Mozartia ei lauleta samalla tavalla”, hän sanoo.

“Oli erittäin vaikeaa rajata kilpailijoiden määrää, koska mukana oli valtava määrä erittäin lupaavia ja korkeatasoisia laulajia”, Isokoski toteaa. 

Eniten alkukilpailuun hyväksyttiin Etelä-Korean kansalaisia. Heitä on mukana kolmetoista. Suomalaisia kisaan mahtui neljä. He ovat Iris Candelaria, Emma Mustaniemi, Johannes Pessi ja Heta Sammalisto. Kilpailuun pääsi laulajia myös muun muassa Armeniasta, Saksasta, Costa Ricasta, Kiinasta, Yhdysvalloista, Kroatiasta ja Australiasta. Kaikkiaan edustettuina on 25 kansalaisuutta. 

Pianosäestyksellinen alkukilpailu käydään 3.–6. kesäkuuta. Kilpailun tuomaristo valitsee alkueristä 16–20 laulajaa välikilpailuun, ja 12.6. käytävään orkesterifinaaliin heistä karsiutuu kuusi laulajaa. 

Kilpailun tuomareita ovat sopraano Dawn Upshaw, mezzosopraano Randi Stene, baritoni Bo Skovhus, pianisti Keval Shah sekä tuomariston puheenjohtajana toimiva sopraano Soile Isokoski. Esikarsinnan suorittivat Soile Isokoski sekä virolainen tenori Mati Turi

Kilpailu käydään Sibelius-Akatemian ja Musiikkitalon konserttisaleissa. Loppukilpailussa soittaa Helsingin kaupunginorkesteri Sir Mark Elderin johdolla.

Kilpailu on uudistunut monilta osin. Nyt kaikki kilpailevat samassa sarjassa, ja voittaja saa palkinnoksi 50 000 euroa, toinen 40 000 euroa, kolmas 30 000 euroa ja loput kolme finalistia kukin 10 000 euroa. Jatkossa kilpailu myös järjestetään aiempaa tiheämmin, kolmen vuoden välein.

Kilpailussa menestyneille on luvassa esiintymistilaisuuksia Kuopion ja Oulun kaupunginorkesterien sekä Pori Sinfoniettan solisteina. Lisäksi finalisteja kutsutaan esiintymään ensi kesänä Joroisten musiikkipäiville sekä Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalille. Helsinkiläinen Opera Box tarjoaa yhdelle kilpailussa menestyneelle laulajalle oopperaroolin kaudella 2025–2026.

Lista kisaan valituista laulajista: mirjamhelin.fi.

Alkuerät 3.–6.6.2024 klo 11 ja 18

Välierät 7.–8.6.2024 klo 11 ja 18

Finaali 12.6.2024 klo 18.30

Palkinnonsaajien konsertit:

11.7.2024 Urkuyö ja aaria, Espoon tuomiokirkko

26.7.2024 Joroisten musiikkipäivät, Järvikylän kartano

6.2.2025 Kuopion kaupunginorkesteri

24.4.2025 Oulu Sinfonia

2025 Pori Sinfonietta

2025–2026 Opera Box

2 KOMMENTIT

  1. Erinomaista kehitystä kilpailun uusi tiheämpi ajoitus joka kolmas vuosi. Mainio on myös sukupuolijaon poistaminen ja vain yksi sarja. Mutta kun kilpailu tähtää kansainvälisyyteenn ja korkeimpaan huomiotasoon, palkinnonsaajien konsertit pitäisi sijoittaa Suomen A-tasolle, kumppaneiksi RSO, Helsingin kaupunginorkesteri, Kansallisooppera, ehkä Helsingin juhlaviikot. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, kokonaismielikuva ja maine kilpailuista rakentuu kaikista palasista, myös assosiaatioista jotka palkintojensaajien konserttipaikat herättävät. Nyt tuo lista vaikuttaa pettymykseltä ellei vallan ”epätoivoiselta” kun halutaan viestittää että kilpailussa pärjänneet tähtäävät ja pääsevät ”maailman huipulle”.

  2. Hei nimimerkki X-Bert, kiitos kommenteistasi ja mielenkiinnostasi kilpailua kohtaan. Tällä kertaa Suomen Kulttuurirahasto ei järjestä palkinnonsaajien konserttia lainkaan. Loppukilpailussa soittaa Helsingin kaupunginorkesteri, jonka kausi päättyy 12.6. käytävään kilpailun finaaliin.
    Kilpailu kiinnostaa kuitenkin laajasti Suomen musiikkielämää, ja useat kotimaiset tahot haluavat tarjota esiintymistilaisuuksia Helin-kilpailun menestyjille. Tästä iloitsemme.
    Haluamme vielä huomauttaa, että Mirjam Helin -laulukilpailua järjestävä Suomen Kulttuurirahasto ei voi ”sijoittaa” palkinnonsaajien konsertteja millekään orkesterille tai taholle, vaan nämä päättävät kiinnityksistä itsenäisesti. Uskomme silti vahvasti, että lisää kiinnityksiä kilpailijoille tarjotaan myös mainitsemillesi orkestereille, kun kilpailun finaali on käyty ja voittaja sekä muut palkitut ovat selvillä.
    Tervetuloa seuraamaan kilpailuja 3.-12.6. Sibelius-Akatemian konserttisaliin ja Musiikkitaloon!

Tuoreimmat uutiset