maanantai kesäkuu 17. 2024

Musiikkitalon urut saavat uuden musiikin tulikasteen

Kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun voittajia palkittiin Musiikkitalolla. Kuvassa vasemmalta: Federico Perotti, Artturi Rönkä, Zacharias Ehnvall, Tomi Räisänen, Simon Holt, Ere Lievonen, Mauricio Silva Orendain ja Yves Balmer.

Musiikkitalon uusien urkujen kunnaiksi järjestetty Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu keräsi ennätysmäärän sävellyksiä, ja kaikki 11 voittajateosta kuullaan Musiikkitalossa kesään 2025 mennessä. Myös urkujen avajaiskauden konserttiohjelma on valmistunut – luvassa on tammikuussa ainutlaatuinen urkuresitaalien juhlaviikko.

Musiikkitalon uusien, kuluvan vuoden syksyllä valmistuvien Rieger-urkujen kunniaksi järjestetty kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu keräsi 98 osallistunutta sävellystä ympäri maailman. Säveltäjä Kaija Saariahon johtama tuomaristo jakoi kaikkiaan 11 pääpalkintoa. Kaikki palkitut teokset kuullaan Musiikkitalossa kesään 2025 mennessä. 

Urkusävellyskilpailun A-sarjan eli konserttosarjan 12 000 euron arvoiset pääpalkinnot voittivat Tomi Räisänen ja italialainen Federico Perotti. Heidän teoksensa saavat kantaesityksensä Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin konserteissa vuoden 2024 aikana.

Kamariorkesterisarjassa tuomaristo päätyi jakamaan kaksi palkintoa, voitokkaat teokset sävelsivät Artturi Rönkä ja unkarilainen Balint Karosi. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja Turun filharmoninen orkesteri esittävät teokset kevätkausilla 2024 ja 2025. Soolosarjan voittajiksi ylsivät ranskalaiset Luc Antonini ja Yves Balmer, ruotsalainen Zacharias Ehnvall, englantilainen Simon Holt, suomalainen Ere Lievonen, meksikolainen Mauricio Silva Orendain ja kiinalainen Chang Qi.

Tuomaristoon kuuluivat Kaija Saariahon lisäksi ylikapellimestarit Nicholas Collon ja Susanna Mälkki sekä Francesco Filidei, Jan Lehtola, Susanne Kujala ja Olli Porthan. Kilpailua tukivat Musiikkitalon säätiö, Alfred Kordelinin säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Helsingin Musiikkitalon uudet konserttiurut valmistuvat kesän 2023 aikana ja ne otetaan käyttöön uudenvuodenpäivänä 1.1.2024. Urkuihin tulee 124 äänikertaa jaettuna usealle eri pillistölle. Ne ovat suurimmat konserttisaliin sijoitetut modernit urut maailmassa.

Urkujen avajaiskauden ohjelmistokin on valmistunut. Avajaiskonsertin 1.1. soittaa kuuluisa ranskalainen urkutaiteilija ja urkujen suunnittelussa mukana ollut Olivier Latry. Konsertin ohjelma esittelee urkuja monipuolisesti eri aikakausien ranskalaissäveltäjien ja J. S. Bachin teosten kautta. Konsertti huipentuu Widorin viidenteen sinfoniaan.

Toinen konsertti on 3.1., ja sinä Nathan J. Laube soittaa sinfonisia urkusovituksia. 4.1. on Marianne Gustafssonin päiväkonsertti ja Ville Urposen iltakonsertti. Urposen konsertissa kuullaan yksi Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun palkituista teoksista, ja konsertin päänumero on Lisztin Fantasia ja fuuga Meyerbeerin Profeetta-oopperan teemasta.

5.1. päiväkonsertissa soittaa Pétur Sakari ja iltakonserttissa brittiläinen Thomas Trotter. 6.1. amerikkalainen David Briggsin improvisoi Oopperan kummitus -elokuvaan, ja illalla on Organum-seuran urkumataron. Juhlaviikko päättyy 7.1. J. S. Bachin jouluoratorioon, jonka esittävät Cantores Minores Hannu Norjasen johdolla. Teoksen orkesteriosuus kuullaan kahden urkurin, Ilpo Laspaksen ja Irina Vavilovan, soittamana kahdella soittopöydällä. Konsertit jatkuvat kevään aikana.

Tuoreimmat uutiset