perjantai syyskuu 20. 2024

Pentti Perksalo on kuollut

Pentti perksalo
Pentti Perksalo. Kuva: Wikimedia Commons

Tenori tunnettiin vahvana Wagner-äänenä, jonka ura puhkesi kukkaan yli 40-vuotiaana.

Tenori Pentti Perksalo kuoli 8. syyskuuta 2016 Salossa. 87-vuotiaan laulajan kuolema nousi otsikoihin vasta 6. lokakuuta pidetyn muistotilaisuuden jälkeen.

Perksalo syntyi Porissa 5. maaliskuuta 1929. Hän opiskeli ensin liikunnanopettajaksi ja voitti nuorten Suomen mestaruuden keihäänheitossa. Laulu-uransa hän aloitti vasta myöhään, professori Matti Tuloiselan huomattua hänen lahjansa. 41-vuotiaana Perksalo debytoi Kansallisoopperassa Wagnerin Lohengrinina ja teki samana vuonna Tannhäuserin roolin, joka avusti hänet kansainväliseen läpimurtoon.

pentti perksalo, wagner ring, seattle opera
Perksalo lauloi Siegfriedinä Wagnerin Ringissä, Seattle Operassa vuonna 1981.

Perksalo tulikin tunnetuksi erityisesti vahvana, mutta heleänä Wagner-äänenä ja raskaista sankaritenorin rooleista, jotka veivät hänet maailmalle. Hän esiintyi pääasiassa ulkomaisissa oopperataloissa ja lauloi Kansallisoopperassa vain 22 näytäntöä.

1980-luvun puolivälissä Perksalo lopetti yllättäen esiintymisen. Suomalainen musiikkitietokirja kertoi syyksi hänen kuolemansa, vaikka Perksalo oli vielä vahvasti elossa. Syyksi esiintymisten lopettamiselle Perksalo kertoi niiden stressaavuuden. Hän jatkoi kuitenkin levyttämistä aina 2000-luvulle asti, pitäen äänensä loistokunnossa.

Perksalo oli Suomen Wagner-seuran kunniajäsen. Hän oli naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Hänen poikansa, sellisti Jukka Perksalo soitti muistotilaisuudessa koskettavan Wolframin laulun iltatähdelle.

Perksalon kuolemasta uutisoi ensimmäisenä STT.

Tuoreimmat uutiset