perjantai toukokuu 3. 2024

Tutkimus: Linnut käyttäytyvät kuin muusikot

huppuhuiluvaris, kuva damian kelly
Huppuhuiluvariksen ääntä on aiemmin kutsuttu osuvasti ”taikahuiluksi”. Sen kutsuäänistä on myös löydetty sama rytmi kuin Beethovenin 5. sinfonian alkutahdeista. Kuva: Damian Kelly

Lintujen kyvyt edeltäneet evoluutiossa ihmisen musikaalisuutta?

Monet säveltäjät ovat saaneet inspiraation teoksiinsa mestarilaulajilta, linnuilta. Nyt yliopistotutkijat ovat ottaneet tutkimuskohteekseen Australiassa elävän linnun: huppuhuiluvariksen, jolla on muitakin yhteyksiä musiikkiin kuin laulu ja nimi.

Uusi tutkimus osoitti, että huppuhuiluvarikset ovat eräänlaisia ”lintumaailman jazzmuusikoita.” Ne leikittelivät melodioillaan, ja tasapainottelivat laulussaan toiston ja variaatioiden välillä.

Mitä monimutkaisempi huppuhuiluvaristen laulurepertuaari oli, sitä paremmin ne lauloivat tempossa ja taitavammin rytmisessä vuorovaikutuksessa muiden lintujen kanssa. Ne huppuhuiluvarikset, jotka tunsivat vähemmän lauluja eivät olleet yhtä taitavia. Eräänlainen ”ammattilaiset vastaan harrastajamuusikot” -tapaus siis.

”Koska huppuhuiluvaristen lauluissa on niin paljon yhtäläisyyksiä ihmisten musiikkiin, tämä laji voi mullistaa käsityksemme musiikin ydinarvoista”, kommentoi tutkija Hollis Taylor Australian Macquarien yliopistosta.

Tutkijat uskovat, että tällainen virtuositeetti voi tarkoittaa muutakin kuin lintujen tapoja hallita reviiriään ja kosiskella. Se ehkä todistaa, että lintujen musikaalisuus oli evoluutiossa edeltäjä ihmisen monien musikaalisten kykyjen kehitykselle.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita yliopistoista City University of New York, Freie Universität Berlin ja Macquarie University of Australia.

Tuoreimmat uutiset