Unohdetun 1800-luvun musiikkivaikuttajan työtä tehdään tunnetummaksi Turussa.
Akademiska Orkestern vid Åbo Akademi r.f. (AO) on aloittanut uuden palkintoperinteen. Åbo Akademin orkesteri tahtoo tuoda esille kulttuurivaikuttaja Axel Gabriel Ingeliuksen (1822–1868) merkitystä taiteilijana niin suomalaisen musiikin kuin kirjallisuudenkin parissa. Siksi orkesteri antoi ensimmäisen Axel Gabriel Ingelius -kunnianosoituksen säveltäjä Sebastian Fagerlundille Turun tuomiokirkon konsertissaan suomalaisen musiikin päivänä 8. joulukuuta.
”Sebastian Fagerlund on lunastunut paikkansa ikäluokkansa merkittävimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa. Monet tunnetut orkesterit maailmalla esittävät säännöllisesti hänen orkesteriteoksiaan. Tuorein taiteellinen menestys oli hänen syksyllä 2017 kantaesitetty oopperansa Höstsonat (Syyssonaatti)”, orkesteri perustelee Fagerlundin valintaa.
Säkylässä syntynyt ja Turussa paljon vaikuttanut Axel Gabriel Ingelius oli säveltäjä ja kirjailija, joka tiettävästi sävelsi ensimmäisen suomalaisen sinfonian ja toimi Suomen ensimmäisenä varsinaisena musiikkikriitikkona. Ingeliuksen nykyään vähän esitettyyn sävellystuotantoon kuuluu sinfonian lisäksi ooppera, yksinlauluja ja näyttämömusiikkia. Kirjallisista töistä hänen kuuluisimpanaan pidetään romaania Det gråa slottet (Harmaa linna), jonka on epäilty olevan ensimmäinen suomalainen kauhuromaani.
Sebastian Fagerlund (s. 1971) suoritti sävellysdiplominsa Sibelius-Akatemiassa vuonna 2004. Fagerlund on itse soittanut AO:ssa vuosina 1992–1995 ja AO on kantaesittänyt hänen ensimmäisen sinfoniaorkesterille säveltämänsä teoksen. Vuonna 2011 Fagerlund sai Teosto-palkinnon teoksestaan Ignite ja kaudella 2016/17 hän toimi Amsterdamin Concertgebouwn vierailevana säveltäjänä. Fagerlundin musiikin kustantajana toimii Edition Peters ja levy-yhtiönä BIS.