lauantai toukokuu 18. 2024

Säveltäjä lahjoitti urkuhankkeelle miljoonan

”Musiikkitaloon rakennettavat urut takaavat onnistuessaan jatkuvuuden sille musiikkiperinteelle, jota orkesteriurkumusiikki edustaa”, kertoo urkuhankkeen mahdollistaja Kaija Saariaho.

Musiikkitalo saa lahjoitusten avulla konserttisaliinsa ehkä Suomen suurimmat urut.

Helsingin Musiikkitalo suunnitteli jättihanketta konserttisaliinsa – uusia urkuja. Kun suunnitelma kuitenkin jäi säästösyistä rakennusvaiheessa toteutumatta, säveltäjä Kaija Saariaho päätti puuttua asiaan. 3. syyskuuta 2017 Saariaho lahjoitti Musiikkitalon säätiön hankkeelle peräti miljoona euroa.

“Päätökseni aloittaa tämä hanke tilaisuuden tullen oli nopea. Vaikka ympärillämme on monta kipeätä tarvetta, katson, että musiikki-ihmisenä ja säveltäjänä tämä on konkreettinen mahdollisuus vaikuttaa kauaskantoisesti Suomen musiikkielämään – urut ovat ihmisikään verrattuna ikuiset”, Saariaho kertoo lahjoituksensa syistä.

Saariahon innoittamina myös muut toimijat lähtivät mukaan lahjoittamaan. Jane ja Aatos Erkon säätiö lahjoitti hankkeeseen 500 000 euroa ja Svenska litteratursällskapet i Finland Fredrik Paciuksen muistorahasto saman summan.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto lahjoitti 300 000 euroa, kuten myös Suomen Kulttuurirahasto. Svenska Kulturfonden lahjoitti hankkeelle 100 000 euroa ja Pro musica -rahasto 26 000 euroa hankkeen viestintään ja verkkosivuihin. Musiikkitalon päätoimijoiden edustajien (Helsingin kaupunki, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Yle) rahoitusosuus hankkeelle on kunkin osalta 500 000 euroa.

”Musiikkitaloon rakennettavat urut takaavat onnistuessaan jatkuvuuden sille musiikkiperinteelle, jota orkesteriurkumusiikki edustaa: ne antavat sekä tämän päivän että tulevien polvien säveltäjille mahdollisuuden inspiroitua soittimesta. Mutta ennen kaikkea urut tarjoavat suomalaiselle yleisölle tilaisuuden kokea urkuorkesteriteokset niiden mahtavasti ja autenttisesti soivassa muodossa”, Saariaho lisää.

Musiikkitalon säätiö avaa tänään 11. joulukuuta myös kansalaiskeräyksen. Sen tuotoilla tuettaisiin urkukonserttien järjestämistä Musiikkitalossa ja tilattaisiin kotimaisilta säveltäjiltä uusia urkuteoksia.

Jättiurut rakenteilla kymmenvuotisjuhliin

Jos alkuperäinen suunnitelma toteutuu, niin Musiikkitalo saa Suomen suurimmat urut, joissa on peräti 90-100 äänikertaa. Ei siis 80 äänikertaa, kuten Musiikkitalo kertoi tiedotteessaan aiemmin ja myöhemmin korjasi asian. Musiikkitalon tavoitteena on, että uudet urut soisivat ensi kertaa talon kymmenvuotisjuhlissa syksyllä 2021.

Urkujen kokoon vaikuttaa kuitenkin käytettävissä oleva tila. Suunnitelman mukaan urut sijoitettaisiin konserttisaliin, joten niiden kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 4,2 miljoonaa euroa. Tämä sisältäisi urkujen rakentamisen ja asennustöiden kustannukset Musiikkitalossa.

Jättiuruilla on myös oma suunnitteluryhmänsä. Ryhmään kuuluu liuta urkumusiikin tunnettuja nimiä, kuten professori emeritus, urkutaiteilija Kari Jussila, lehtori, musiikin tohtori, urkutaiteilija Jan Lehtola, musiikin opiskelija, urkutaiteilija Petúr Sakari, lehtori, diplomiurkuri, urkutaitelija Pekka Suikkanen, lehtori, musiikin tohtori, urkutaiteilija Ville Urponen sekä professori, urkutaiteilija Olivier Latry Pariisin konservatoriosta. Työryhmää johtaa professori, musiikin tohtori, urkutaiteilija Olli Porthan.

Urkujen suunnittelutyössä konsultoidaan suunnitteluryhmän lisäksi Musiikkitalon arkkitehtejä (LPR-arkkitehdit) ja Musiikkitalon akustikko Yasuhisa Toyotaa (Nagata Acoustics).

Tuoreimmat uutiset