TUOREIMMAT UUTISET Suomalaiset hyvin esillä Gramophone-palkinnoissa

Suomalaiset hyvin esillä Gramophone-palkinnoissa

B
rittiläinen Gramophone-lehti on julkaissut vuotuisten levypalkintojensa kategorioiden kolmen kärjen julkaisut, ja suomalaiset muusikot ja teokset ovat niissä hyvin esillä. Lopulliset palkinnot julkistetaan 2. lokakuuta. 

Seppo Pohjolan jousikvartettojen nro 5–7 levytys nousi nykymusiikkisarjan kolmen kärkeen. Levyllä soittaa Uusi Helsinki -kvartetti, ja sen on julkaissut Alba.

”Kvartetoissa on terävöitynyt Pohjolan musiikille ominainen psykologinen jännite, joka tuo jotenkin mieleen Strindbergin näytelmät ja Bergmanin elokuvat. Pohjolan ilmaisu – toistot, kaanonit ja vaihtuvat jousitekstuurit – on tiivistynyt entistä enemmän persoonalliseksi puheeksi, jonka Uusi Helsinki -kvartetti muuttaa erehtymättömästi soivaan muotoon”, arvioi Antti Häyrynen levytystä Rondossa.

Samassa sarjassa Kaija Saariahon musiikki jatkaa voittokulkuaan, nyt Ranskan radion filharmonikkojen soittamalla ja radion itse julkaisemalla levyllä. Mukana ovat teokset Maan Varjot, Château de l’ame, True Fire ja Offrande. Orkesteria johtavat eri konserteissa Olari Elts, Hannu Lintu ja Ernest Martínez Izquierdo, urkurina on Oliver Latry.

Kolmannellakin nykymusiikkisarjan kärkilevyllä on suomalaisväriä, sillä Sakari Oramo johtaa Berliinin filharmonikkoja Unsuk Chinin musiikkia sisältävällä levyllä. Se on orkesterin oman yhtiön julkaisu. 

Nicholas Collonin johtama Radion sinfoniaorkesteri ja pianisti Peter Jablonski ovat konserttokategorian kolmen kärjessä Grażyna Bacewiczin pianokonserttoja sisältävällä Ondine-levyllä. RSO on ollut viime vuosina hyvin mukana kansainvälisissä levypalkinnoissa.

EI KOMMENTTEJA

Exit mobile version