tiistai huhtikuu 23. 2024

”Talvi soi tarinoita” Kaustisen kamarimusiikkiviikolla

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri Kaustisen kamarimusiikkiviikolla 2018. © Olli Kangas

Neljäskymmenesensimmäinen Kaustisen kamarimusiikkiviikko alkaa lauantaina 26.1. ja jatkuu aina lauantaihin 2.2. saakka. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii viimeistä kertaa säveltäjä, professori Veli-Matti Puumala, joka itsekin on syntyjään Kaustiselta ja sanonut: ”Ilman kamarimusiikkiviikkoa minusta tuskin olisi tullut säveltäjää”.

Omaa kokemustaan yleisemmäksikin teemaksi Puumala kertoo luopumisen ja uuden edessä olemisen. Se kuvaa hänen mukaansa länsimaisten yhteiskuntien tämänhetkisiä muutoksia, joista Britannian EU-eroprosessi on yksi esimerkki. Brittein saarten musiikki on myös sattumoisin yksi tämän vuoden kamarimusiikkiviikon keskiöistä.

Sunnuntain konsertissa Ihmisen ikävä kuullaan baritoni Jorma Hynnisen ja urkuri Pétur Sakarin versioimina suomalaissäveltäjien lauluja sekä urkuimprovisaatiota. Tiistaina 29.1. kuullaan kaustislähtöisen Saija Teirikankaan musiikin kantaesitys Jyrki Haapalan lyhytelokuvaan Veneh, sekä Michael Finnissyn Folklore II pianisti Emil Holmströmin esittämänä. Keskiviikkona Holmströmin, viulisti Eriikka Maalismaan ja sellisti Markus Hohdin Trio Tristero luo kytkentöjä Schubertista ja Schumannista nykymusiikkiin: luvassa on mm. kantaesitykset Puumalan ja Sami Klemolan teoksista.

Torstaina sopraano Tuuli Lindeberg ja kitaristi Petri Kumela esittävät duona musiikkia sekä John Dowlandilta ja Henry Purcellilta että nykyteoksia Harrison Birtwistleltä, Christian Winther Christenseniltä (kantaesitys) ja Lauri Supposelta. Perjantain Uutta kohti -konsertissa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri saa Janne Nisosen johdolla solistikseen huilisti Kaisa Kortelaisen. Klassisempien teoksien vastapainona kuullaan mm. José-María Sanchéz-Verdún ja David Bowien musiikkia.

Edellä mainittujen konserttien ohella on useampana päivänä myös vapaamuotoisempaa ohjelmaa sekä jamisoittoa. Lisäksi Kamarimusiikkiviikolla on esillä Kansantaiteenkeskuksen Kalliosalissa Jorma ja Laura Hynnisen maalauksia.

 

Tuoreimmat uutiset