sunnuntai syyskuu 8. 2024

Tarmo Peltokoski Hongkongin filharmonikkojen johtajaksi

Tarmo Peltokoski on innoissaan nimityksestään Hongkongin filharmonikkojen johtajaksi. Orkesteria pidetään yhtenä Aasian parhaimmista. ©Keith Hiro / HK Phil

Tarmo Peltokoski, 24, on nimitetty Hongkongin filharmonikkojen uudeksi musiikilliseksi johtajaksi syyskuusta 2026 lukien. Hän seuraa tehtävässä 63-vuotiasta hollantilaista Jaap van Zwedeniä, joka johti orkesteria 12 vuotta.

Kyseessä on jo kolmas Peltokosken ylikapellimestarinimitys. Hän toimii parhaillaan Latvian Kansallisorkesterin taiteellisena johtajana ja aloittaa vastaavassa tehtävässä Toulousen Orchestre National du Capitolessa kaudesta 2025/26. Lisäksi hän toimii päävierailijana Bremerin Kammerphilharmoniessa ja Rotterdamin filharmonikoissa.

Peltokosken sopimus Hongkongissa on nelivuotinen, ja ensimmäisellä kaudella hän työskentelee orkesterin kanssa seitsemän viikkoa. Hän allekirjoitti sopimuksen perjantaina, jolloin hän myös johtaa konsertin, jonka päänumerona on Mahlerin viides sinfonia. Hän palaa Hongkongin filharmonikkojen eteen syyskuussa johtamaan kauden avajaiskonsertin, päänumeronaan Brucknerin yhdeksäs sinfonia.

Peltokoski sanoi nimitystilaisuudessa, että hän ”ei voinut sanoa ei” tarjoukselle tulla orkesterin yhdeksänneksi musiikilliseksi johtajaksi johdettuaan HK Philiä viime vuonna ja seurattuaan orkesterin esiintymistä Rotterdamissa maaliskuussa sen Euroopan-kiertueella. ”Taso on vain niin korkea ja musiikin tekemisen tarkkuus on niin erinomaista. En todellakaan voisi pyytää enemmän orkesterilta”, hän sanoi.

Peltokosken on tarkoitus viedä orkesterin säännöllisesti kiertueelle kansainvälisen profiilin nostamiseksi sekä julkaista levytyksiä Deutsche Grammophonelle, jonka kanssa hänellä on yksinoikeussopimus. Hänen keväällä julkaisut debyyttilevynsä Bremerin Kammerphilharmonien kanssa sisältää Mozartin musiikkia.

”Tarmo Peltokoski on erittäin lahjakas nuoren sukupolven muusikko. Hänen johdollaan pyrimme houkuttelemaan uutta yleisöä, parantamaan edelleen taiteellista laatuamme ja nostamaan profiiliamme sekä paikallisesti että Hongkongin ulkopuolella”, sanoo HK Philin toimitusjohtaja Benedikt Fohr tiedotteessa.

”Peltokosken debyytti HK Philin rinnalla viime vuonna oli inspiroiva, eikä hänen lahjakkuuttaan voitu jättää huomiotta. Hän on erittäin dynaaminen kapellimestari, jolla on syvä intohimo musiikkiin. Orkesteri ja minä odotamme todella innolla, että voimme jakaa ja luoda fantastisia musiikillisia hetkiä hänen kanssaan monien vuosien ajan”, sanoo puolestaan Jing Wang, HK Philin konserttimestari.

Peltokosken nuori ikä nousi keskustelunaiheeksi hongkongilaisessa mediassa. South China Morning Post haastatteli aiheesta asiantuntijoita, orkesterin hallinnon edustajia ja Tarmoa itseään. Kukaan ei tuntunut pitävät sitä negatiivisena asiana, vaan Tarmon työn dynaamisuutta, energisyyttä ja raikkautta kiiteltiin. 

”Ikä on asia, jota en todellakaan tietoisesti ajattele. Kokemus kertyy hitaasti, mutta se riippuu myös siitä, kuinka paljon tekee. Ja johtaminen on jotain, jota olen tehnyt jo pitkään. Olen koko elämäni keskittynyt siihen”, Peltokoski sanoi lehdelle.

Hän sanoi myös odottavansa innolla tutustumista orkesterin muusikoihin henkilökohtaisesti. ”Tykkään kovasti tutustua heihin, osittain siitä käytännön syystä, että pelkään olevani täällä hyvin yksinäinen. Haluan ystäviä ympärilläni ja haluan tuntea kuuluvani tänne”, hän sanoi. South China Morning Post huomautti, että tässä hän eroaa edeltäjästään van Zwedenistä, joka halusi pitää soittajiin etäisyyttä. 

Peltokoski ilmaisi myös halunsa jatkaa orkesterin korkeatasoista Wagner-perinnettä. Zwedenin aikana se mm. levytti koko Ring-sarjan Naxokselle. Oopperainnostus erottaakin hänet monista muista nuorista suomalaismaestroista ”Kaiken takana on Wagner”, Peltokoski sanoi Rondon kansihaastattelussa 2021. 

 

 

Tuoreimmat uutiset