Viikkokatsaus 35/2021: ABBA tekee paluun, Igor Oistrah ja Mikis Theodorakis kuolleet

Viulisti Igor Oistrah Israelissa vuonna 1964. Kuvalähde: Wikimedia Commons

Maailman myydyimpiin ja kuuluisimpiin popyhtyeisiin kuuluva ABBA julkaisee uutta musiikkia neljän vuosikymmenen tauon jälkeen. Yhtyeen säveltäjät Benny Andersson ja Björn Ulvaeus ilmoittivat tulevasta uudesta albumista suorassa lähetyksessä. Agnetha Fältskog ja Anni-Frid Lyngstad eivät halunneet tulla uudelleen julkisuuteen. Yhtye ei kuitenkaan esiinny elävänä tulevissa konserteissa, vaan tekee hologrammikiertueen.

Kapellimestari-pianisti Tarmo Peltokoski, 20, on saanut kiinnityksen saksalaisen Tanja Dornin artistiagentuuriin kansainvälistä edustusta varten. Peltokoski opiskelee tällä hetkellä orkesterinjohtoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Sakari Oramon kapellimestariluokalla.

Färsaarilla meneillään olevilla Pohjoismaisilla musiikkipäivillä kuullaan sävellyksiä viideltä suomalaissäveltäjältä. Suomalaiset kantaesitykset ovat Rolf Gustavsonin esitystilanteessa muuntuva Party Game for 2 Players ja Mari Sainion Together, jossa nykymusiikkiin yhdistyy färsaarelainen perinnelaulu. Muut festivaalilla kuultavat suomalaissäveltäjät ovat Kaija Saariaho, Outi Tarkiainen ja Jaakko Mäntyjärvi. Pohjoismaiset musiikkipäivät järjestetään vuoroin eri Pohjoismaissa, Suomessa viimeksi 2018.

Useat suomalaiset kulttuurialan vaikuttajat, muun muassa kapellimestari Hannu Lintu, pianisti-säveltäjä Iiro Rantala ja laulaja Olavi Uusivirta, ovat hakeneet Sosiaali- ja terveysministeriön avoinna olevaa strategiajohtajan virkaa. Kulttuuriväen puolivakavissaan tehtyihin hakemuksiin idean antoi taiteilijaryhmä Kuusiplus, joka on profiloitunut voimakkaana kulttuurielämän koronarajoitusten arvostelijana. Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Ruotsin terveysviranomainen on päättänyt sallia maassa jälleen kuorolaulun. Tästä lähtien kuorotoimintaa koskevat samat rajoitukset kuin muutakin vapaa-ajan toimintaa, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT. Toisen SVT:n uutisen mukaan ruotsalaiset ovat hyvinkin myötämielisiä koronapassille, jota kannattaa uuden gallupin mukaan 81 prosenttia kansalaisista.

Norjassa puolestaan 197 kulttuurialan työntekijää on menossa lakkoon. Työtaistelun syynä on liian alhaiseen eläkkeeseen johtavat eläkejärjestelyt, kirjoittaa niin ikään SVT.

Uuden saksalaistutkimuksen mukaan kuuluisat cremonalaiset Stradivari- ja Guarneri-viulut ovat saattaneet saada sointinsa suolaseoksista, joita Antonio Stradivari ja Giuseppe Guarneri käyttivät viuluihinsa estääkseen matoja nakertamasta niihin koloja. Useissa alueen aikalaisviuluissa oli madonsyömiä reikiä. Suolaseokset vaikuttaisivat muuttaneen puun koostumusta, luoden niihin tavaramerkkisaundinsa. Aiheesta kirjoitti Popular Science.

Tietokone- ja ohjelmistoyhtiö Apple on ostanut klassisen musiikin suoratoistopalvelu Primephonicin. Sen toiminta päättyy 7. syyskuuta, ja tietokanta sekä kuunteludata sulautetaan Apple Music -palveluun. Kaupan jälkeen Idagio on ainoa klassiseen musiikkiin painottunut suoratoistopalvelu. Lue Rondon artikkeli klassisen musiikin suoratoistopalveluista täältä.

Taideyliopiston Vuoden alumneiksi on valittu Eija Ahvo, Markku Kaikkonen ja Outi Pieski. Kukin alumnus/alumna edustaa yhtä Taideyliopiston kouluista; Sibelius-Akatemiaa edustava Kaikkonen työskentelee HelsinkiMission alaisuudessa toimivan Musiikkikeskus Resonaarin johtajana ja Resonaarin musiikkiopiston rehtorina. Resonaari opettaa musiikkia tavoitteellisesti kehitysvammaisille ja muille erilaisille oppijoille.

Klarinetisti ja säveltäjä Jörg Widmann on saanut Jeunesses Musicales Deutschlandin tämänvuotisen Würth-palkinnon. Palkintoperusteessa Widmannin todetaan olevan ”kaikenkattava musiikkipersoonallisuus, joka valjastaa soittimellisen virtuositeettinsa musiikillisen merkityksellisyyden palvelukseen”.

Auryn-jousikvartetti soittaa 4. syyskuuta viimeisen konserttinsa Mondseen musiikkipäivillä Itävallassa. Vuonna 1981 perustettu kvartetti voitti heti uransa alussa Lontoon kansainvälisen kilpailun ja ARD-palkinnon, ja on levyttänyt mm. kaikki Haydnin 68 jousikvartettoa.

Nimitysuutisia: Kapellimestari Joana Mallwitz on nimetty Berliinin Konzerthausorchesterin tulevaksi ylikapellimestariksi. Christopher Eschenbachin seuraajan Mallwitzin (s. 1986) viisivuotiskausi alkaa syksyllä 2023. Mallwitz on tällä hetkellä Nürnbergin valtionteatterin musiikillinen johtaja.

Kapellimestari Patrick Hahn on nimetty Münchenin radion orkesterin päävierailijaksi. Itävaltalainen Hahn (s. 1995) on tällä hetkellä Wuppertalin sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja sekä Istanbulin Borusan-orkesterin päävierailija.

New Japan Philharmonic -orkesteri on nimennyt seuraavaksi taiteelliseksi johtajakseen kapellimestari Yutaka Sadon, 60. Hänen kauttaan 2023–27 edeltää yksivuotinen pesti orkesterin taiteellisena neuvonantajana. Sado toimii tällä hetkellä Ala-Itävallan Tonkünstlerorchesterin ja Sienan puhallinorkesterin ylikapellimestarina sekä Hyogon esittävien taiteen keskuksen taiteellisena johtajana.

Ruotsalainen kapellimestari Joachim Gustafsson on nimetty Kolumbian pääkaupungin Bogotán filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi. Gustafsson on aiemmin toiminut Boråsin sinfoniaorkesterin taiteellisena johtajana sekä vieraillut säännöllisesti Göteborgin, Tukholman ja Malmön oopperoissa johtamassa.

 

Igor Oistrah on kuollut 90 vuoden iässä. Ukrainan Odessassa syntynyt Oistrah oli yksi maailman arvostetuimpia viulisteja; Neuvostoliiton kulttuurivientituotteena maailmaa 1950-luvulta alkaen kiertänyt viulisti konsertoi myös Suomessa useaan otteeseen ja toimi Sibelius-viulukilpailussa tuomarina.

Kreikkalainen säveltäjä Mikis Theodorakis on kuollut 96 vuoden iässä. Hänet tunnettiin erityisesti laulumusiikin ja elokuvamusiikin säveltäjänä, ja hänen musiikkiaan oli mm. elokuvissa Z – hän elää!, Serpico – kadun tiikeri sekä Kerro minulle Zorbas. Hän myös oli poliittisesti aktiivinen vasemmistolainen ja vastahangassa Kreikan sotilasdiktatuurin kanssa. Suomeen Theodorakis linkittyi yhteistyöllään laulaja Arja Saijonmaan kanssa.

Saksalainen säveltäjä Siegfried Matthus on kuollut 87 vuoden iässä pitkäkestoisen sairauden seurauksena. Matthuksen yli 600 sävellyksen joukossa oli 14 oopperaa ja 60 suurta orkesteriteosta. Vuosina 1966–89 hän toimi Berliinin Komische Operin talon säveltäjänä ja dramaturgina.

Puolalainen sopraano Teresa Żylis-Gara on kuollut 91 vuoden iässä. Vuonna 1954 Puolan nuorten laulajien kilpailun voittanut Żylis-Gara lauloi mm. Metropolitanissa, Glyndebournen ja Salzburgin festivaaleilla sekä Pariisin ja Lontoon oopperoissa sekä oli 1960-luvulla kiinnitettynä Dortmundin oopperaan.

 

Edellinen artikkeliLoviisan Sibeliuspäivillä kattaus uutta ja vanhaa
Seuraava artikkeliParaisten urkupäivillä kolme konserttia